Дончев: Трябва да има осъдени за КТБ

Дончев: Трябва да има осъдени за КТБ | StandartNews.com

София. "Случаят с КТБ трябва да остане изолиран и да има осъдени", заяви вицепремиерът по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев пред БНР.

„Говорим за милиарди. Част от тези милиарди тежат върху публичните финанси. Ако държавата не осъди никого за това, тя няма право да осъди дори един джебчия", категоричен бе той.

По думите му първата крачка на политическата класа е да се види кои нейни представители имат връзка с КТБ. „Кои са политическите фигури и представителите на другите видове власти, които имат вложения, кредити и кредитни карти в КТБ", настоя Дончев.

Вицепремиерът подчерта, че заместник-министрите ще се определят по качествата, а не по партийната принадлежност. Днес се очаква правителството да обяви окончателно имената на заместник-министрите в новия кабинет "Борисов".

„Изразът, че трябва да има „анклави" в държавното управление, е мой. Не трябва да се следва логиката на политическите квоти, а да има възможност министърът да предложи хора, с които да работи, това е свързано и с отговорността", заяви Томислав Дончев.

Той обясни, че заместник-министри, които отговарят за оперативна програма, ще бъдат обект на двойна преценка. „Ако само преди 7-8 месеца някои мерки бяха взети, нямаше да сме в тази ситуация със спрените средства по еврофондовете", каза още Томислав Дончев, като допълни, че България се нуждае от инвестиции.

За критиките към министъра на икономиката Божидар Лукарски вицепремиерът подчерта, че един министър не се предполага, че ще бъде непременно експерт в сферата, в която работи. „По-скоро той трябва да има ясна политическа воля и визия какво трябва да се промени", отбеляза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай