Неделя,

Дончев призна за грешки по ОП "Околна среда"

От: Администратор -
A
A
A

София. По Оперативна програма "Околна среда" има допускани грешки от 2008, 2009, 2010 г. и вероятно след това. Това призна депутатът от ГЕРБ и бивш министър по еврофондовете Томислав Дончев.

Изказването на Дончев идва в отговор на обвинянията за системни грешки по време на управлението на ГЕРБ, довели до спиране на пари по програма "Околна среда".

Според Дончев, ако някъде има дефект в процедурата, това може би означава и дефект в цялата държавна машина, включително и съда. "Половината от тези процедури са минавали не само предварителен контрол в управляващия орган, но и в Агенцията за обществени поръчки, Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд.

Водачът на евролистата на ГЕРБ каза обаче, че не би търсил обезателно обособена отговорност само на управляващия орган, макар че той е ключово звено в системата.

Дончев обясни, че е имало слушане в парламента преди малко повече от половин година, на което министър-председателят Пламен Орешарски е казал, че парите по ОП "Околна среда" са спрени заради пропуски и грешки при управлението на ГЕРБ и той еднозначно е прехвърлил вината на предишното правителство. Само два часа и половина след това той беше опроверган от Европейската комисия, коментира Дончев.

Според Дончев матрицата за разпределение на парите прилича на тази, по която са били разпределяни парите за общините. Над 10 кмета чакат министър-председателят да ги приеме и да обясни как се излиза от тази ситуация. Но досега няма реакция. Уведомена ли е ЕК за това какво се прави в България и има ли реакция от нейна страна, как изобщо ще се изпълняват проекти, след това, което се случи, запита Дончев. Като най-голям проблем той определи това, че има кметове, които искат да прекратят проектите си по оперативната програма и заключи, че наложените финансови корекции сега са два пъти повече от всички наложени общо досега от началото на програмния период.

Болшинството от наказаните общини са с кметове на ГЕРБ. Ако този подход, който са възприели, продължава да бъде прилаган, дали това ще доведе до възстановяване на плащанията на ЕК. Това запита Ивелина Василева, народен представител от ГЕРБ и бивш зам.-министър на околната среда.

Тя определи причините за подхода на управляващите като липса на компетентност, съчетана с желание за политическа атака в една предизборна ситуация. Според нея брутално е нарушен принципът за равноправно третиране на бенефициентите, липсва и респект към всякакви контролни органи и има незачитане на българските одитори

Председателят на Националното сдружение на общините в България Елен Герджиков обясни, че вчера е имало среща в МОСВ, която той нарече закъсняла и безплодна. Не разбрахме точно какви са наложените корекции, какви са причините и как ще се търси изход от създалата се ситуация, оплака се той. Опитаха се да ни убедят, че целта на тези корекции не е тенденциозна, но след като минат проектите през ОЛАФ ще се види кой е прав и кой е крив. Това са мерки, които са политически мотивирани, за да се посочат като виновни определени общини.

Българските общини са заплашени да загубят около 180 милиона лева заради грешките и пропуските, допуснати по време на управлението на ГЕРБ.

Грешките са допуснати в системите за управление и контрол на проектите на общините, които са част от Оперативна програма "Околна среда". Пропуски са установени и в провеждането на обществените поръчки. Това е наложило да се спре възстановяването на плащанията от Европейската комисия.

Корекциите са наложени след писмо от ЕК, в което тя подчертава, че спира възстановяването на средствата и изисква да бъде извършена повторна проверка на договорите по пет критерия.

Докладът обхваща периода от 2010 до 2013, прегледани са общо 239 договора на 87 общини. Най-много договори са сключени в началото на 2013, т.е. в края на управлението на ГЕРБ и Бойко Борисов. 

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички