Добрев против вечните депутати

Добрев против вечните депутати | StandartNews.com

Социалистът Кирил Добрев се обяви против доживотните народни представители и партийни шефове. Депутатът от БСП призова своите да подкрепят промени в партийния устав и на предстоящия конгрес на 5 април да бъде гласувана мандатност за членовете на Изпълнителното бюро на БСП.

"Преди години въведохме мандатност за общинските и областните председатели, както и за председателя на Националния съвет на партията. Мандатност, която тогава подкрепих", написа Добрев във Фейсбук днес. И предложи на съпартийците си да разширят кръга от хора, които да бъдат засегнати от това решение.

"Предлагам да залегне в устава и мандатност за членовете на ИБ на БСП - три мандата. Да бъде въведена мандатност и за народните представители - три последователни мандата", заяви Добрев. "Защо председателят да е с ограничен мандат от 8 години, а членовете на бюрото да са такива от 30? Защо в Народното събрание присъстват едни и същи хора от четвърт век? Не виждам логиката", аргументира се социалистът. По думите му с уставната промяна ръководството на БСП ще има по-голям ангажимент да се развиват нови лица. "Младите в БСП ще имат мотивация, знаейки, че уставът е заложил промяна и те могат да бъдат част от тази промяна - да заемат висши ръководни позиции в партията в обозримо бъдеще", пише Добрев. И допълва, че "когато говорим за справедливост и прозрачност, за демократичност и шанс, важно е да си дадем сметка, че трябва да започнем от нас". Поправката за мандатността на депутатите засяга и самия Добрев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай