Депутатите решават за президентското вето

Депутатите решават за президентското вето | StandartNews.com

Народните представители решават "за" или "против" президентското вето. Депутатите дебатират дали да върнат за промяна приети вече текстове от изборното законодателство.

"Стандарт" припомня, че с гласуването на промените в Изборния кодекс президентът Росен Плевнелиев спря текстове, които ограничават гласуването на българите в чужбина, и ги върна за преразглеждане в парламента. 

В началото на дебатите в Народното събрание съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов прогнозира, че ветото ще бъде отхвърлено със 130 и няколко гласа. По думите му, президентът има две възможности - да приеме решението на парламента или да продължи "да се прави на интересен и да сезира Конституционния съд". Той увери, че разговорите продължават. По повод вчерашните неясноти около позицията на управляващите по ветото, Каракачанов допълни: „Както казах, утрото е по-мъдро от вечерта".

Още на заседанието на правната комисия вчера пък от БСП и ДПС декларираха, че ще подкрепят президентското вето, защото са против закона. Днес социалистите подчертаха позицията си, че вето е трябвало да се наожи на целия Изборен кодекс, а не само на спорния член 14 от него, уреждащ вота зад граница.

 Патриотите обаче поставиха ултиматум - ако ветото мине, те напускат властта. Заплахата им идва броени дни след като друг партньор в управлението - АБВ, взе решение да оттегли подкрепата си. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай