Депутатите гадаят за оставката на Тонева и напрежението в системата

Депутатите гадаят за оставката на Тонева и напрежението в системата | StandartNews.com

София. Оставката на шефа на ДКЕВР Анжела Тонева не притесни управляващите от БСП, според които тя няма да доведе до сътресения в системата. От ГЕРБ пък смятат, че Тонева се отказва от поста заради несъгласие с политиката на мнозинството в енергетиката. Атака от своя страна заподозря натиск от енергийни лобита.

Самата Тонева съобщи сутринта, че е подава оставка по лични причини заради напрежение в енергийната система, без да уточни какво точно.

Депутатът от левицата Явор Куюмджиев обясни, че смяната се случва в средата на регулаторния период и следващия директор на комисията ще има достатъчно време за да навлезе в материята. По думите му няма никаква драма, въпреки че се съгласи, че има напрежение в сектора.

„Напрежение в енергетиката има. Още в първия ден на това Народно събрание си спомняте, че беше дискутирана темата за енергетиката. Служебният министър-председател и служебният министър заявиха от трибуната на НС, че енергетиката е в катастрофално състояние. Напрежение – да, има. Има, обаче, и стъпки, които се предприемат, за да бъдат решени проблемите в енергетиката. Те са една по една. Но оставката на г-жа Тонева е нейно лично решение, няма как да го коментирам", каза Куюмджиев.

Бившият енергиен министър и депутат от ГЕРБ Делян Добрев пък е на мнение, че оставката на Тонева е заради несъгласие с намалението от 5% на електричеството, което се случи през юли.

„Месеци наред предупреждаваме, че последното решение на регулатора ще доведе до катастрофални последици за енергетиката. Това е решението за намаляване на цената на електроенергията с 5% и трансфер от Министерски съвет в размер на 500 млн. лв. за субсидиране на това намаление. Този трансфер обаче го няма. Така че загубата е катастрофална сравнено с която и да е година преди това", каза Добрев.

Куюмджиев обяви тези твърдения за несъстоятелни, защото по думите му правителството не може да превежда пари на която и да било държавна фирма, защото това би било неправомерна държавна помощ.

„Друг е проблемът – при предишното управление 80% от капитала на дружествата беше изземван от държавата, за да закърпи дупките в бюджета на Дянков. Това бяха около 1.5 млрд. лв., които бяха източени от енергетиката за 3.5 години. Ако тези пари ги имаше, нямаше да го има това напрежение, за което се говори", каза той.

Според Атака оставката на Анжела Тонева идва от лобита, които стоят в сянката на енергийния сектор на България. Депутатът Любомир Владимиров смята, че напрежението, заради което Тонева е подала оставка, е натиск от лобита.

„Тази оставка, според нас от „Атака", идва от лобита, които стоят в сянката на енергийния сектор на България. Освен, че може да се цели едно разклащане на държавата по време на отоплителния сезон, се вижда, че самата комисия ДКЕВР по никакъв начин не може да се противопостави на различните интереси, които я притискат от тези лобита", каза Владимиров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай