Депутати предлагат: Места без такси в частните школа

Депутати предлагат: Места без такси в частните школа | StandartNews.com

Цял час спорят в парламента за заглавието на просветния закон

20% от децата в частните училища и забавачки да учат без такси, ако те получават субсидии от държавния бюджет. Такова предложение към училищния закон са внесли депутати от РБ начело с Бойка Маринска. Законът за училищно и предучилищно образование е един от най-големите, внесени досега, и съдържа в момента 1100 текста, като над 700 са предложения от депутати.

Лидерът на ДПС Лютви Местан пък е внесъл текст, с който иска таван на таксите в частните училища. Той настоява учениците там да плащат не повече от 70% от държавната субсидия, която получава училището. В момента тя е средно 1350 лева. Депутатът от БСП Янаки Стоилов пък предлага текст, в който иска държавата да финансира само държавните и общински школа, като осигурява единствено безплатни учебници до 8 клас на децата в частните училища. Лютви Местан предлага също задължително изучаване на майчин език, което да бъде минимум 4 часа седмично. Той е настоял също децата да усвояват български език при официално общуване в училището. Досегашният текст пропускаше думата официално.

Милен Михов от ПФ пък иска детската градина да бъде задължителна от 4-годишна възраст. Валери Жаблянов от БСП от своя страна настоява училищното образование да бъде задължително до 18 години при положение, че сега то е до 16. Бойка Маринска е настояла започването на първи клас да бъде отлагано с една година, ако децата не са постигнали нужните компетентности, за да бъдат записани първолаци. Депутатите спориха 50 минути какво име да носи новият закон, като при гласуването БСП и ДПС гласуваха заедно той да бъде Закон за просветата. В крайна сметка обаче надделя мнението на ГЕРБ за Закон за училищното и предучилищното образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай