Денков проговори! Дама се спряга за вице, кои ще са министрите му

Академикът кани партиите на разговори

Денков проговори! Дама се спряга за вице, кои ще са министрите му | StandartNews.com

Кандидат-премиерът на "Продължаваме промяната" акад. Николай Денков проговори за плановете си. Бившият министър на образованието в кабинета на Кирил Петков започва разговори с партиите за подкрепа на екипа, който ще предложи. Кастингът за министри вече е отворен, но имената се пазят в тайна. Със сигурност обаче първият вариант за премиер - Надежда Йорданова от "Демократична България", ще бъде предложена за вицепремиер и правосъден министър.

Номинацията на Денков ще бъде гласувана днес от националните съвети на ПП и "Продължаваме промяната".

Зад втория мандат седи една партия в повече в сравнение с първия, каза Асен Василев, представяйки Денков. И обяви, че на първоначалните покани за разговори вече са се отзовали БСП, ДБ и "Български възход".

Приех тази номинация с идеята, че трябва да потърсим съгласие за най-важните теми за българското общество, които да са приоритет на дневния ред на НС, каза кандидат-премиера Денков.

"Ще работим заедно за възможно най-доброто партньорство с тези, които са готови да работят по приоритетите, поставени на масата. След като се види кой дава тази подкрепа, тогава може да говорим за състав на правителство", допълни той.

За целта ПП започва разговори с всички политически сили. Идеята е да намерим какво може да ни обедини и да поемат ангажимент, че ще работят за реализацията на политиките, които намираме за приоритетни, допълни академикът. Днес той ще изпрати и официалните покани за разговор към партиите.

"Задачата е изключително трудна. Може да обещаем, че ще се отнасяме напълно отговорно и ще направим каквото зависи от нас, обеща той.

По повод участието му в кабинета на ГЕРБ, Денков се разграничи: "Аз никога не съм бил кадър на ГЕРБ, влязох през 2014 г. в служебно правителство, защото имах експертиза как се правят научни проекти и останах до 2016 г. защото някой трябваше да стартира първата програма за научни изследвания с ЕК. През 2016 г. си подадох оставката, оставка от правителството на Борисов имаше две - Христо Иванов и аз. Не бяхме съгласни с това, което се случваше, в моя случай в МОН. Винаги съм бил експерт и в момента съм такъв, но ангажиран политически с ПП.".

"Ще работим заедно за възможно най-доброто партньорство с тези, които са готови да работят по приоритетите, поставени на масата. След като се види кой дава тази подкрепа, тогава може да говорим за състав на правителство", уточни акад. Денков.

Асен Василев обясни, че идеята е всички партии да седнат около една маса.

"В НС има 7 парти, 4 седнахме около обща маса, това не е достатъчно за подкрепа за кабинет, но е добро начало, добави той.

Основните приоритети са приемането в Шенген и еврозоната, пакет за облекчаване на бизнеса и социален пакет, които да помогнат България да започне да става истинска европейска държава не само на хартия. Те ще са основата, на която да се постигне съгласие по политики, а от там и за персоналния състав, който да ги реализира, увери той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай