Делчев от ДБГ укори Кънев от ДСБ: "Историческият компромис" е причина да няма дълбока съдебна реформа

Делчев от ДБГ укори Кънев от ДСБ: "Историческият компромис" е причина  да няма дълбока съдебна реформа  | StandartNews.com

„Историческият компромис" доведе до орязване на проекта за конституционни реформи и е причина да няма дълбока, радикална съдебна реформа. Това обяви пред „Стандарт" депутатът от РБ Димитър Делчев. „Знаете при какви обстоятелства бе постигнат т.нар. исторически компромис. Още тогава беше ясно, че до големи промени няма как да се стигне. Затова не исках да се подписвам под това споразумение. Сложих подписа си, защото вече имаше 179 и се търсеше постигане на знаковото мнозинство от 180 гласа. Но още тогава бяхме наясно, че тези предложения може да са само някаква първа стъпка към по-сериозна реформа, но в крайна сметка историческият компромис доведе до орязване на големите цели", допълни той.

Делчев не вижда защо колегите му от РБ (и представители на ДСБ) са толкова изненадани от гласуването в специалната Временна комисия за промени в Конституцията, когато отпаднаха техните предложения – например за гласуването по текстовете, касаещи прокуратурата или тези, които засягат преструктуририне на съдилищата. Причината - всички те попадат извън обхвата на приетите на първо четене промени в Конституцията. „Ако се приеме нещо извън този обхват, това е заобикаляне на закона", категоричен бе Делчев.

Той допълни, че предложенията, внесени от Радан Кънев, не са били дискутирани предварително в парламентарната група на РБ, а представителите на ДБГ са били само уведомени, че тъмносините ще внесат приготвени от неправителствени организации предложения. Недоволството им сега Делчев коментира така: „По-скоро има някакво преиграване и търсене на виновник за резултата от вчера. Но все пак предстои и гласуване в зала". Той настоя тогава да се потърси подкрепа за явното гласуване, защото това е една от най-важните промени. То ще доведе до реален граждански контрол върху работата на ВСС и ще даде възможност да се знае кой зад каква позиция застава.

Делчев посочи още, че след представената от Радан Кънев идея да се сваля политическо доверие от образователния министър Тодор Танев от ДБГ сега ще настояват РБ да направи оценка на своите министри. „Може би някои се притесняват, че ако оценката е лоша, това би довело до промени в правителството", предположи депутатът .

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай