Събота,

ДБ при президента, искат опит за нов мандат ВИДЕО

От: Стандарт, снимка и видео БНР -
1113
ДБ при президента, искат опит за нов мандат ВИДЕО
A
A
A

Искам да ви поздравя в последователността за провеждането на съдебната реформа. Това каза президентът Румен Радев, който прие на консултации за формиране на ново правителство представители на Демократична България.

"Ако не се появят решителни реформи в съдебната реформа, статуквото ще търси реванш. Има крачки, но закриването на спецсъдилищата е първата крачка от вашия път, който трябва да се измине", каза Радев в началото на консултациите..

"Вярвам, че ще продължите усилията си. Много е важно да се намери балансът между това, че трябва време в съставянето на нов кабинет, а в същото време предстои много работа – да се приеме бюджетът, да се постави основа за реализацията на Плана за устойчивост. Разчитам на вашия опит и зрялост да се намери нужния баланс", продължи президентът.

Румен Радев посочи, че голямата тема е цялостната оценка на политическата обстановака.

"Има ли възможност това Народно събрание да формира управление? Дали е по-важно скучният професионализъм и скромността, или площадният устрем, който да увлича и консолидира повече последователи? Как виждате успешната формула за изход от настоящата политическа криза?", попита държавният глава.

От наша гледна точка е много важно да се направи опит с втория мандат, каза Христо Иванов.

"За нас кризата има още един аспект и това е кризата на политическата класа, в която всичко е твърде лично. Не може да се води разговор по съществени проблеми. В този смисъл смятаме, че тези консултации са важен елемент в опита да се възстанови възможността за разговори. Надявам се, че в крайна сметка, въпреки всички затруднения, ще се случат съдържателни консултации.

На този етап мисля, че от наша гледна точка е важно да се направи опит за правителство с първия мандат. Първият мандат е най-натоварен с очакването на отварянето на нова страница в политическия процес. Важен е фокусът върху съдебната реформа и ние ще продължим да работим.

От тази гледна точка съм скептичен, че нови избори ще ни дадат магическо решение, българската политическа класа не знае как да води диалог, как да вади приоритети и това е източник на нестабилност. Бързи рецепти нямаме", каза Христо Иванов.

Очаквайте подробности

 


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички