Дали огромна власт на бившия шеф на БЕХ

Дали огромна власт на бившия шеф на БЕХ | StandartNews.com

София. Бившият шеф на БЕХ Михаил Андонов е можел да се разпорежда с активи от холдинга в размер на 10%, без да иска разрешение, заяви министърът на икономиката Драгомир Стойнев. "На 17 април 2012 г. Валентин Николов в качеството си на председател на съвета на директорите на БЕХ е подписал договор за възлагане на управление на БЕХ с тогавашния изпълнителен директор Михаил Андонов. Според договора Андонов има право да се разпорежда с 10% от активите на БЕХ, без да иска разрешение от съвета на директорите. Такъв прецедент няма. Това не се е случвало никога и на практика това дава възможност на директора да продаде всички язовири и каскади на НЕК, без да иска разрешение от съвета на директорите", каза Стойнев. Той попита дали министърът на икономиката Делян Добрев е знаел за този договор и защо не е реагирал служебният министър Асен Василев.

Делян Добрев отговори, че не знае Михаил Андонов да е бил упълномощаван да се разпорежда с активи на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Според него дори и да е имал пълномощно с него не би могъл да осъществи продажба на ВЕЦ, най-малкото, защото вецовете са в забранителен списък и за продажбата им трябва да има решение на Народното събрание.

Николов: Холдингът има само една сграда

БЕХ няма почти никакви активи, които да се продават. В активите му има само няколко автомобила, които са на лизинг, и една сграда в столичния ж.к. "Люлин. Това заяви пред агенция "Фокус" изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов. "На г-н Стойнев трябва да му е ясно, че вецовете са в активите на НЕК. Добре е г-н Стойнев да си оправи собствената къщичка", посочи още Николов и каза, че министърът не го е търсил за обяснение по конкретния случай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай