Чуждите служби хвалели уволнения шеф на разузнаването

Чуждите служби хвалели уволнения шеф на разузнаването | StandartNews.com

Партньорските ни служби винаги са давали високи оценки за професионализма и отличното сътрудничество, което е имало между тях и българската служба "Военна информация" по времето, в което неин директор бе Веселин Иванов. По-рано тази седмица той бе уволнен от министъра на отбраната Николай Ненчев.

"Имал съм възможността многократно да се срещам с представители на партньорски служби, да чуя техните признания за качеството на продукта, който представя "Военна информация", каза министърът на отбраната в кабинета "Орешарски" и депутат от БСП Ангел Найденов. "Няма как да приема и оценка за необходимостта от по-висока оперативна съвместимост, защото никога подобни сигнали не са постъпвали, напротив - винаги се е говорело за професионализъм и отлично сътрудничество", допълни той.

Найденов посочи още, че неподходящ нов шеф на разузнаването може да дестабилизира системата. Във връзка със слуховете, че бившият МВР-шеф Йордан Бакалов може да оглави службата, депутатът се изказа скептично. "При всички случаи за шеф на "Военна информация" трябва да бъде човек от системата, дори и заради факта, че освен военно-политическото разузнаване, има и чисто войсково разузнаване, което предполага да разпознавате не само оръдия от танк, а и съответни по-специализирани познания, които не всеки човек, който е външен за системата, разпознава", каза той. И допълни: "Ако ме питахте за варианта Йордан Бакалов за председател на ДАНС, щях да кажа, че това е удачно хрумване".

Найденов посочи, че Веселин Иванов е уволнен поради една причина - заради архивите на службата, които Ненчев горещо иска да направи публично достояние. "Търси се възможност да се стигне до чуждестранните ни сътрудници, което ще бъде тежък удар върху националната ни сигурност", посочи Найденов.

Във връзка с другият мотив, който Ненчев излага, депутатът от БСП посочва, че предвид пределната възраст на кадровите офицери, определена със закон, хората, назначени преди 1991 г. и още работещи във "Военна информация", преди началото на прехода са били на 24-25 години. "Каква би била тяхната зависимост от КГБ или други чуждестранни служби", запита реторично Найденов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай