Чобанов: Оставям държавата в устойчиво финансово състояние

Чобанов: Оставям държавата в устойчиво финансово състояние | StandartNews.com

София. Оставям държавата в устойчиво финансово състояние. Това увери финансовият министър Петър Чобанов пред журналисти в Министерския съвет.

Той обясни, че фискалният резерв е стабилен, независимо от приказките за фалит и „заигравките" с големи числа. Без средствата, които чакаме от ЕС, резерва трябва да надхвърля 8 млрд. лева, каза той.

„В централния бюджет ще остане ресурс, който може да се разпределя, когато възникнат допълнителни нужди за разлика от миналата година, когато дойдохме, когато нямаше средства", каза финансистът, но не уточни цифри. По думите му сумата зависела от решенията на бъдещия служебен министър.

Той обаче уточни, че 5-те процента буфер в бюджетите на министерствата при липсата на актуализация на държавния бюджет няма да бъдат освободени.

По думите му продължават усилията за размразяване на парите по ОП „Околна среда" и когато това се случи, първите средства, които ще се получат, са в размер на около 470 млн. лева, а това ще намали дефицита.

Според Чобанов исканията за допълнителни пари от ведомствата не са извънредни разходи, а са били планирани в централния бюджет, но сега им е дошло времето.

„Сумата, която се одобрява, е далеч по-малка от сумата, която е предварително поискана", коментира той. Чобанов нареди сред предвидените суми и отпуснатите за неговото ведомство днес над 7 млн. лв.

Според него актуализацията на държавния бюджет не е толкова належаща, но от гледна точка „голямата несигурност" е било редно този проект да се внесе, за да се оставят буфери. „Ако шоковете продължат да се случват, да има как да се реагира", обясни министърът.

Чобанов уточни, че предложената актуализация на НЗОК е била „изпреварващо финансиране", тъй като парите ще са необходими на Касата в края на годината.

Експертите на Министерството на финансите подготвят доклад как се движат бюджетите на отделните министерства. „Мисля, че той ще е полезен, когато дойде служебният министър, да е ясно на каква база стъпва", каза Чобанов, като уточни, че се очаква той да е готов до края на седмицата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай