Чобанов: Кандидатстваме за еврозоната до края на мандата

Чобанов: Кандидатстваме за еврозоната до края на мандата  | StandartNews.com

София. Когато икономиката заработи и има траен икономически растеж, България ще кандидатства за влизане в еврозоната. Това предвиди министърът на финансите Петър Чобанов, който направи отчет на постигнатото от екипа на ведомството през последните 6 месеца и прогноза за следващата година.

Чобанов поясни, че това ще стане до края на мандата на правителството.

За третото тримесечие Чобанов отчете ръст на икономиката с 1,5 на сто на база на същото тримесечие на миналата година, което е най-добрият показател за осем тримесечия назад. Чобанов отчете и„вместване" в дефицита от 2 на сто, както е заложено в актуализираният вариант на бюджета.

Чобанов бе категоричен, че ускоряването на икономиката си личи и по-добрите данъчни постъпления, като има възможност дори да има преизпълнение на приходите от корпоративния данък. Според финансовия министър негативната оценка на рейтинговата агенция Standard&Poor's се отнася за първите две тримесечия на тази година.

"Това донякъде е нормално, тъй като рейтингът има донякъде и оценка на политическия риск, но пък политическата ситуация предполага и различни политически тълкувания. Като цяло явно това, което се случва, намира своя отглас и може да има и фискална цена, тоест протести - организирани, неорганизирани, нестабилност, която се опитват някои хора да внушат по този начин, може да се окаже, че ще се отрази негативно и на фиска. Ако погледнем рисковите премии и това, което се случи в емисиите, които имахме незабавно след влошаване на перспективата, там не виждаме подобно отражение към момента", каза Чобанов.

Над 76 на сто от държавните дружества са изпълнили наредбата, според която не могат да държат повече от 25 на сто от парите си в една банка. Според Петър Чобанов, с два пъти са намалели парите на държавните дружества, които са били в банката, при която има най-голяма концентрация на средства.

"В банката, към която има най-голяма експозиция, и паричните средства, и самата нетна експозиция като абсолютна сума в милиони, е намаляла повече от два пъти, тоест там категорично се държат по-малко парични средства и като абсолютна сума, и като относителен дял. И този относителен дял вече като концентрация в системата е под 25 на сто", каза финансист номер едно. Продължава изпълнението на наредбата, допълни той.

Около 80 млн. лева ще бъдат предоставени на министерствата от фонда за растеж, а останалите над 400 млн. лева ще бъдат насочени към проекти на регионите, каза още Петър Чобанов. По думите му, все още не е ясно колко пари ще изгубим от европейските средства, но със сигурност ще са много по-малко от предварително очакваното.

По Оперативна програма "Административен капацитет" ще има загуба на средства, предвиди министърът.

Чобанов обясни, че загубата ще е по-малка от предварителните очаквания и ще е малко по-малко от 6 милиона лева. От финансовото министерство обясниха, че е намалена възможността за загуба на средства от оперативните програми към края на годината.

Ще бъде изпълнена финансовата цел от 2% бюджетен дефицит в края на 2013 г., разясни Чобанов.

Разплащания вървяха и вчера по всички оперативни програми, обясни заместник-министърът на финансите Людмила Елкова.

„Всичко, при което имаше риск от загуба на средства е разплатено. 45 милиона лева платихме на ОП "Развитие на човешките ресурси", нямаме засега индикации, че по-голям приоритет ще се налага да се плаща с платежно нареждане в следващите дни, въпреки че това е възможно", каза още Елкова.

Връщането на ДДС е бил основен приоритет при встъпването в длъжност на екипа на МФ и за да бъдат разплатени средствата към бизнеса, се е наложила и актуализацията на бюджета, но повечето ликвидност в бизнеса дава резултат, смята Чобанов. Той съобщи, че изпълнението на данъчните приходи от корпоративен данък надминава с около 200 млн. лв. очакваната от МФ събираемост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай