Чакаме важен отговор от Газпром. Кой ще преговаря с България?

Служебното правителство очаква руската компания да посочи човек

Чакаме важен отговор от Газпром. Кой ще преговаря с България? | StandartNews.com

Страната ни очаква до края на деня отговор от „Газпром“ дали ще бъдат възобновени преговорите за доставка на природен газ за България. Това стана известно от думите на служебния министър на енергетиката Росен Христов след срещата при президента Румен Радев с представители на ръководството на компаниите Gastrade и Copelouzos Group, на която бяха обсъдени възможностите за увеличаване на количествата природен газ за България, които страната ни ще получава през Гърция чрез терминала в град Александруполис.

Служебното правителство очаква руската компания да посочи човек, с когото българската страна ще може да преговаря.

„Ние не искаме да променяме договора с „Газпром“, искаме да започнем преговори, с които да изпратим нашите желания за някои модификации, включително разсрочване на доставките така, че физически да можем да ги получим, някои гаранции, свързани с плащането, както евентуално да обсъдим и цената“, обясни служебният енергиен министър.

„Постигнахме споразумение да удвоим капацитета, който България има в терминала за втечнен природен газ (LNG), който се строи в Александруполис. Това е част от нашата стратегия за диверсификация и стабилно доставяне на газ от алтернативни източници. Както знаете, желанието ни е да увеличим възможностите да доставяме LNG през терминалите в Гърция. Последните трудности, които имахме, свързани с офертата на „Шиниър“ и невъзможността да осигурим терминали, ни накараха да се замислим за това средносрочно и дългосрочно сътрудничество“, коментира още Христов за провелата се днес среща при държавния глава.

„Увеличението на капацитета не струва нищо на бюджета. Увеличаваме банковата гаранция. Нашето дялово участие в самия проект е едно, а капацитетът е нещо съвсем отделно. В момента го увеличаваме двойно“, допълни още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай