БСП остава начело с Нинова до 15 юни

Гласува се и се прие от Националния съвет сега да не се избира заместник, който да ръководи БСП, каза Нинова

БСП остава начело с Нинова до 15 юни | StandartNews.com

Националният съвет на БСП е решил, че няма да избира засега изпълняващ функцията председател на партията, докато се проведе конгресът й, насрочен за 15 юни, където ще се реши съдбата на сегашното ръководство. Това стана ясно от изявление на подалата оставка днес Корнелия Нинова пред репортери.

Гласува се и се прие от Националния съвет сега да не се избира заместник, който да ръководи БСП, каза Нинова. Тя уточни, че до 15 юни по уставните правила тя изпълнява длъжността председател на партията.

"До 15 юни аз изпълнявам длъжността. Когато конгресът констатира оставката ми и тя стане факт, тогава трябва да предложа някой от заместниците си, който да поеме функциите на председател до избора на нов такъв", каза Нинова.

Според нея правилата за пряк избор се приемат от Националния съвет на партията. "Имаме комисия, която трябва да ги подготви и тя е готова. Може би вече половин година са готови тези правила. След като се констатира моята оставка Националният съвет буквално няколко дни преди това може да стартира процедура за избор на нов председател", каза Нинова.

На въпрос кого ще предложи за своя заместник Нинова уточни че ще стане ясно след 15 юни. "Заместникът, който аз ще предложа, трябва да бъде гласуван от Националния съвет. Това ще се случи след провеждането на конгреса, който трябва да приеме оставката ми", допълни тя.

Моята представа за морал и достойнство в политиката означава първият да поеме най-голямата отговорност, затова днес подадох своята оставка, каза още Нинова.

"Започнаха всякакви интерпретации, така че бих искала да чуете нещата от първо лице, от мое име. Преди всичко още веднъж да благодаря на всички гласували за БСП, на всички членове и симпатизанти и всички, работили в кампанията. Да им дам кураж, защото въпреки загубата, БСП е единствената партия, която повишава гласовете на тези избори с около 30 хил. Единствената партия, която увеличава броя на депутатите си и в Европа, в това състезание, където участват 28 социалистически и социалдемократически партии ние сме на 5-о място. Имайте самочувствие и сили да продължим напред", призова Корнелия Нинова.

"Въпреки това ние загубихме изборите. Смятам, че отговорността трябва да е на всички", каза Нинова.

Тя посочи, че още преди приемане на дневния ред на Пленума е подала оставка и е настояла за свикване на конгрес на 15-и юни. "Конгресът е органът, който трябва да констатира моята оставка и да я приеме. След 15 юни да се приемат правилата за избор на председател, пряко от цялата партия и когато тези правила бъдат приети, да се явят кандидатите и да се явим на състезание пред цялата партия за избор на нов председател. Когато това се случи, възнамерявам, заедно с другите кандидати, да се явя, скъпи членове и симпатизанти, пред вас, за вашето доверие отново", подчерта още Нинова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай