Браншовици: "Земеделие" на работа, за да не загубим пари

Браншовици: "Земеделие" на работа, за да не загубим пари | StandartNews.com

Има опасност да изгубим половин милиард лева от парите от Европа, ако Държавен фонд "Земеделие" не започне бързо да плаща парите, които се полагат на фермерите и на предприемачите в селските райони. Това се казва в официално писмо, подписано от четири браншови организации до земеделския министър проф. Димитър Греков, шефа на ДФЗ Мирослав Николов и вицепремиера Зинаида Златанова. В него представители на Асоциацията на земеделските производители в България, Националната асоциация на зърнопроизводителите, Българската асоциация на консултантите по европейски програми и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България се оплакват и от липса на комуникация с ДФЗ.

"Бихме искали да изразим силното си притеснение относно цялостното забавяне на работата на Държавен фонд "Земеделие" не само с разглеждането на подадените през миналата година проекти по мерки 121, 311 и 312, но и по отношение на казуси от текущата стопанска дейност на фермерите, както и на последващия контрол на обществените поръчки за проекти, които се изпълняват от общините. Фондът бави отговори на молби и жалби с по 6-7 месеца, а понякога и с две години. Същото се отнася и за подписването на анекси и всякаква административна дейност. Това възпрепятства сериозно придвижването на проекти и казуси в съответните срокове и важи с особена сила за заявленията на бенефициентите по Програма за развитие на селските райони за периода 2007-2013, чието прилагане е към своя край", коментират браншовиците.

Те настояват ДФЗ да компенсира бенефициентите за забавянето на проектите, като удължи срока за подаване на заявките за плащане поне до септември 2015 г., за да може да се изпълнят проектите. Асоциациите изразяват надежда, че, че Министерството на земеделието и ДФЗ ще положат усилия за скорошно разрешаване на тези въпроси.

Животновъдите пък се събират днес в 13 ч на протест пред земеделското министерство заради непрекъснатото отлагане на Управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие". Причина за недоволството им е многократното отлагане на Управителния съвет и лошото управление на Държавен фонд "Земеделие", се казва в изявлението на Националната асоциация на животновъдите. Председателят й Бойко Синапов заяви, че в момента са блокирани плащанията към земеделските производители, а масово в страната се сигнализира за тежки корупционни практики.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай