Браншови организации скочиха в подкрепа на Танева

Те подчертават професионализма и прозрачността в работата й на министър

Браншови организации скочиха в подкрепа на Танева | StandartNews.com

"Безспорен е високият професионализъм на г-жа Танева, доказан в годините на нейната работа като висш ръководител в държавната администрация и народен представител", казват земеделците

Всичките най-големи организации в българското земеделие, обединени като „Национален земеделски форум“ застанаха зад министър Десислава Танева с официална декларация в контекста на атаките срещу нея.

"В контекста на злонамерените атаки към министър Десислава Танева, инспирирани от предстоящите през 2021 г. парламентарни избори у нас, ние организациите от земеделската общност в България изразяваме острото си възмущение към всякакви прояви и опити за дестабилизиране както на нашия сектор, така и на цялостното държавно управление. Обясними са политическите амбиции в условия на предизборна обстановка, но категорично заявяваме, че не трябва да се допуска цената за това да е жертването на устойчивостта, предвидимостта и нормалната работа на цял икономически сектор, гарантиращ продоволствената сигурност на страната, особено в условията на кризисната икономическа обстановка в цял свят, причинена от пандемията с COVID- 19", се казва в декларация на организациите от земеделската общност в България.

"Безспорен е високият професионализъм на г-жа Танева, доказан в годините на нейната работа като висш ръководител в държавната администрация и народен представител, защитаващ интересите на производителите от цялата агрохранителна верига.

Бихме искали да изтъкнем факта, че благодарение на нейната усърдна и целенасочена работа бе наваксано изоставането в разработването и стартирането на прилагането на ПРСР 2007-2013 от предходния програмен период, успешно бе приключена първата ПРСР и България успя да отчете 98, 95% изпълнение на Програмата; навреме бе подготвена цялата администрация на ДФ „Земеделие“- РА за прилагането на новата ПРСР 2014-2020 и България бе от първите страни на ЕС стартирали прилагането й; успешно бяха разработени съвместно с нас браншовите организации и всички схеми от многопластовата структура на директните плащания за периода 2014-2020; именно под ръководството на министър Танева в настоящия програмен период схемите по обвързаната подкрепа бяха направени по-справедливи, по-прозрачни, въведе се модулация на ставките за по-големите бенефициенти и се завишиха проверките и контролът; в настоящото управление на МЗХГ са разработени и се прилагат рекорден брой схеми на държавна подкрепа за сектора, насочени към по-малките производители на плодове, зеленчуци, мляко, към животновъдите за инвестиции в съхранение, преработка и пр.; през 2019-2020 г. успешно бяха защитени интересите на биопроизводителите и тяхната подкрепа по ПРСР 2014-2020, така че от 2020 г. бяха отворени приеми по програмата за нови бенефициенти биорастениевъди, биоживотновъди и биопчелари; под нейно ръководство и мобилизация на всички териториални структури бе овладяна през 2019 г. и тежката епидемична обстановка с чумата по свинете", казват още земеделците.

"Приносът на г-жа Танева в разработването на ново и осъвременяването на действащото секторно законодателство през годините е забележителен с видим ефект за напредъка в развитието и повишаването на конкурентоспособността на всички производствени направления на агрохранителната верига.

Отбелязвайки факта, че към момента наблюдаваме само единици режисирани атаки, то очакванията ни са, че за предстоящите парламентарни избори могат да се появят и други, още по-безпочвени нападки. В тази връзка отправяме апел за недопускане на бъдещи крайни политически решени и влизане в спиралата на нестабилността, в която поредната отплата би била „главата на министър“, се казва още в декларацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай