Бойко при папа Франциск за 24 май

Бойко при папа Франциск за 24 май | StandartNews.com

Матео Ренци го кани на среща на четири очи в Рим

Премиерът Бойко Борисов ще участва в срещата на върха в Рига на 21-22 май заедно с президента на ЕК Жан Крод Юнкер и председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Пак в дните около 24 май се очаква визита на Борисов във Ватикана, където министър-председателят ще бъде приет на аудиенция от папа Франциск. Това потвърдиха за "Стандарт" високопоставени източници от Министерски съвет. Борисов ще оглави традиционната българска делегация по случай Деня на славянската писменост и култура.

В Рим Борисов ще се срещне на четири очи с колегата си Матео Ренци. По предварителна информация двамата премиери ще обсъдят проблемите на двете държави с бежанската вълна и конкретни мерки срещу нелегалните имигранти. Разговорите в латвийската столица по време на срещата на върха по-рано през този месец са насочени към оценката на напредъка, постигнат в отношенията между ЕС и източните партньори след последната среща на върха във Вилнюс през 2013 г. По време на мартенското заседание на Европейския съвет премиерите и държавните ръководители от ЕС потвърдиха ангажимента си към източните партньори. Началото на Източното партньорство е поставено през 2009 г. като съвместна инициатива между ЕС, държавите членки на ЕС и шест източноевропейски и южнокавказки държави партньори: Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Република Молдова и Украйна.

Борисов вече даде да се разбере при предходни визити в Брюксел и Париж, че България настоява за ускоряване на инфраструктурните проекти в областта на енергийната сигурност и диверсификацията на доставките на газ. На 21 май вечерта европейските лидери имат официална вечеря в Рига. Вече е анонсирано и мястото - емблематичната сграда за столицата на Латвия Blackheads' House. Пленарното заседание на държавните лидери ще се състои на следващия ден в Националната библиотека на Латвия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай