Бойко чака реформаторите, зад министъра е

Бойко чака реформаторите, зад министъра е | StandartNews.com

Бойко Борисов чака решението на реформаторите и подкрепя правосъдния министър Христо Иванов . Премиерът говори след председателския съвет в кабинета на Цецка Цачева в парламента, който приключи преди минути. Всички парламентарно представени политически сили са се обединили да подкрепят само трите консенсусни промени в конституцията, но не и внесения законопроект.

"Твърд съм в едно - разделянето на двете колегии на две. Съдийската и прокурорската, те сами да се утвърждават. По тази тема ще съберем консенсус", заяви премиерът.

Разминаването с Реформаторския блок е само по начина избирането на членовете на колегиите. "Към момента сме предложили 8 на 5 – 8 съдии срещу 5 от парламента. В прокуроро-следователската - 6 на 6", обясни той, „Това е, което заявих на Радан Кънев, Зеленогорски, колегите от РБ, защото там има сили, които биха подкрепяли едно или друго предложение, независимо че вече бихме могли да съберем достатъчно гласове", посочи премиерът. Както стана ясно, новото предложение на останалите партии извън РБ е 8-6 при съдиите и  6-5 при прокурорите.

„Предлагам и се надявам следобед да подкрепят подобно решение, защото в петък при липсата на гласове това ще бъде голямо поражение и за ГЕРБ, и Реформаторския блок", каза още министър-председателят. Борисов коментира, че ако от Реформаторският блок не се съгласят с последното предложение за съдебната реформа, няма да съберат 160 гласа и ще претърпят поражение. 

Той разясни отношенията си с правосъдния министър Христо Иванов. "Върша това заради него", добави Борисов, „Водя битка колегиите сами да се избират и утвърждават заради исканията на министъра. Правя го заради него, той сам не може да се оправи". Премиерът подчерта, че ще помогне на Христо Иванов и той ще води реформата.

"В много среди, в гилдиите той има достатъчно привърженици, достатъчно авторитетен е. Наех се да му помогна, в прекрасни отношения сме. По някой път му се карам, но аз се карам на всички. На ГЕРБ се карам десетократно повече. Христо Иванов е наш министър, той не е от квотата на Реформаторския блок, аз съм го оставил", поясни още Бойко Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай