Борисов зове за помирение

Първо да се върне в парламента, отговори БСП

Борисов зове за помирение | StandartNews.com

София. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова останалите партии за помирение и постигане на съгласие по основните приоритети на нацията. БСП и ДПС задочно му отговориха, че трябва първа да даде знак че е готов на диалог, като върне депутатите си в парламента.

"Омраза и напрежение има срещу политическите партии", каза експремиерът в интервю за телевизия "Европа". Според него основният проблем е създалата се нетърпимост между партиите. Затова само БСП и ДПС успели да се коалират, а ГЕРБ не управлява, въпреки че спечели изборите. Според Борисов трябва да се сложи край на омразата между партиите. Той призна и вината на ГЕРБ за антагонизма между основните политически субекти. Но сподели, че за него е дошъл моментът да се седне на масата и да се постигне съгласие по националните приоритети. В същото време той бе категоричен, че избори ще има, ако не сега, то наесен.

"БСП не е отказала диалог на никого, няма да откаже и на ГЕРБ", каза пред "Стандарт" говорителят на соцпартията Ангел Найденов. На "Позитано" 20 обаче дълбоко се съмняват в искреността на Борисов. За да даде знак, че е готов за разговори, той първо трябвало да се върне в парламента. Освен призив за диалог Борисов трябвало на отправи призив за прекратяване на протестите и ГЕРБ да си оттегли активистите от улицата, каза Найденов. "Какъв диалог с човек, който твърди, че ще има предсрочни избори най-късно наесен - той показва, че не вярва на думите си", каза още Найденов.

Според ДПС партията на Борисов ще се върне в парламента заради сигналите от Европа, че това е нужно, за да се обезсили значимостта на "Атака". В момента без партията на Волен Сидеров не може да започне нито едно заседание на парламента, защото със своите 120 депутати БСП и ДПС не могат да осигурят 121 гласа за кворум.

Самият Борисов каза пред "Стандарт", че още не е бил потърсен за разговори нито от БСП, нито от ДПС. По повод роенето в ГЕРБ той каза, че не брои напускащите. "Не ги познавам. С някой от тях оставаме приятели. Има и хора, които не съм ги чувал. Толкова ме и интересува, че някой напуска. През следващите години трябва да се смирим, да преглътнем гордостта и да вървим напред", каза още Борисов пред тв "Европа".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай