Борисов: Късам, ако жена ми постави ултиматум

Борисов: Късам, ако жена ми постави ултиматум | StandartNews.com

Поел съм ангажименти като премиер, ще е дезертьорство да играя за президент, каза премиерът

"Ако жена ми постави ултиматум, то тя вече не е в живота ми! Тя каква е да ми дава ултиматум". Така премиерът Бойко Борисов отговори шеговито на въпрос за ултиматума, който му отправи Корнелия Нинова. В четвъртък лидерката на БСП даде срок от 48 часа на министър-председателя да се кандидатира за президент и обяви, че ако Борисов не го направи, ще приеме отказа му за "дуене на перки" и "страх".

"Ако президентската власт имаше повече отговорности от премиерската, щях да се кандидатирам. Много пъти и много ясно съм заявил, че съм поел ангажимент към коалиционните ни партньори и възприемам като дезертьорство участието си в изборите за държавен глава. Няма да е честно нито към партньорите, нито към хората, които в този труден свят са ми дали доверие", заяви Борисов.

Той посочи, че никога не е съобразявал кандидатурите на ГЕРБ с това коя партия кого ще издига за кандидат и даде колегиален съвет всеки да гледа своята организация и да издига възможно най-добрия кандидат. "Ако Корнелия Нинова се кандидатира и спечели, първият, който ще я поздрави, ще съм аз. И ще съм спокоен, че имаме такъв президент, защото партията й стои зад нея и я държи отговорна. Винаги съм казвал, че когато партиите издигат кандидат, трябва да могат да застанат пред обществото и да кажат: "Ние гарантираме за него като държавен глава, като човек, който участва в назначаването на посланици, на съдии", каза Борисов.

По думите му, президентските избори ще бъдат своеобразен вот на доверие или недоверие - ако партиите от ГЕРБ, РБ, ПФ се представят добре на тях и решат да оптимизират правителството, ще го направят след разговори по между си. Ако обаче представянето е лошо, нямат право да бъдат управляваща партия или коалиция. "Правим предсрочни избори веднага и ако има преформатиране на политическото пространство - идват тези, които са заслужили", категоричен беше Борисов. В подкрепа на думите си той даде пример с изборите за Европейски парламент преди няколко години, когато БСП загуби с много, но правителството на премиера Сергей Станишев остана да управлява още година и половина. "Резултатът беше плачевен. Ние не искаме това да се случва. Ако загубим изборите, най-нормалното е да проведем предсрочни избори и хората да кажат какво искат", каза Борисов.

Искаме Черно море да е извън зоните на конфликти

Моряци подариха на Бойко корабна камбана

Премиерът Бойко Борисов прие тържествения строй на военноморските сили и наблюдава международното военноморско учение "Бриз 2016", което се провежда в Бургаския залив. На събитието присъстваха вицепремиерът Томислав Дончев, кметът на Бургас и зам.-председател на ПП ГЕРБ Димитър Николов, областният управител на Бургас Вълчо Чолаков.
Премиерът подчерта, че България ще участва активно в процеса на демилитаризацията в Черно море и припомни важността на темата. Той допълни, че държавата ще положи огромни усилия Черно море да се изключи от зоните на конфликти. "Когато говорим за демилитаризацията, разбираме, че това е много тежък, бавен и много труден процес. Снощи надълго си говорихме с министъра на отбраната и с генералите, че искаме Черно море да бъде зона на транспортни коридори, на добиви на газ и нефт, на туризъм. Вече над 50% операторите отчитат ръст на туристите през този сезон. Искаме да генерираме финанси, които да осигуряват благосъстоянието на българските граждани, защото те са най-бедни в Европа", каза Борисов.

Бургаски моряци ветерани подариха на премиера Борисов корабна камбана. Те му заръчаха да я поддържа винаги лъсната, защото така ще му носи щастие. Те го поканиха да им гостува и опитаха да го изкушат с прясна риба на скара. "Сега не мога, но след няколко седмици ще идвам за откриването на рибарското пристанище в Черноморец. Тогава подгответе прясната риба с бира", заръча Борисов.

Нов пътен възел отпушва трафика край Бургас

Премиерът Бойко Борисов и кметът на Бургас Димитър Николов откриха новия Пътен възел Запад и призоваха жителите и гостите на страната да го използват, за да се облекчи пътуването към Южното Черноморие и към границата с Турция на КПП Малко Търново. "Съоръжението е изключително важно не само за града, но и за всички, които пътуват на юг от него и към Турция. То ще помогне за по-безопасно придвижване и ще облекчи трафика, особено през лятото", каза премиерът Борисов.
Правителството финансира изграждането на пътния възел с 20 млн. лева. Досега всяко лято се образуваха километрични опашки при входа на Бургас, а хиляди автомобили нямаше как транзитно да стигнат до Южното Черноморие, без да преминат през центъра на града.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай