Борисов: Инвеститорите идват при стабилност

Борисов: Инвеститорите идват при стабилност | StandartNews.com

Аз се надявам, че в държавата ще има разум и разбиране, защото бизнесът, ако не прогнозира, че има здрави политически партии - няма да вложи 65 млн. евро, заяви Борисов при откриването на завод в Кърджали

Имаме два пътя – единият да строим заводи и да има работни места, най-големите марки вече направиха логистични центрове у нас, в градове като Пловдив, София, Кърджали мощно се развива автомобилната промишленост. Така, че в условията на толерантност и приятелство градим си държавата, развиваме я. Това заяви премиерът Бойко Борисов край Кърджали при откриването на третия корпус на завода за автомобилни части на „Теклас България".

Той изрази надежда, че инвестицията на холдинга ще се увеличава и посочи, че делегацията му пристига от откриването на скоростната жп линия от гара Септември до Истанбул.

След което обеща да пристигне и в Момчилград, когато приключи проектът за смяна на водопроводната мрежа.

„Както кметът Азис казва, тук преди беше един змиярник, но когато местната власт работи, както трябва, се случва всичко. Аз бих допълнил – когато хората в дадено населено място си изберат свестен кмет, на държавата е лесно да помага за развитието. Затова съжалявам, че колегите от БСП си нямат кметове", коментира още премиерът.

По думите на Борисов Кърджали има 100% чиста природа и пречиствателна станция за 75 млн. лева.

"Сиреч, или продължаваме така, или се поддаваме на глупостите да воюваме, да се караме и да не се разбираме. Аз се надявам, че в държавата ще има разум и разбиране, защото тези хора, за да дойдат тук и ако не прогнозират, че има здрави политически партии и стабилност, никога няма да вложат 65 млн. евро, ще изберат Мексико или Сърбия", заяви Борисов.

Той изрази радостта си от факта, че е отново в Кърджали и в този завод, „и продължаваме по този път".

„Когато местната власт работи за интересите за хората, нещата се случват, а когато хората по места си изберат свестен кмет, лесно е на държавата да помага", каза още премиерът Бойко Борисов.

Министър-председателят поздрави собствениците Данон с инвестираните досега над 100 млн.лв., откритите близо 2000 работни места и внесените около 13 млн.лв.данъци в бюджета.

Тук, г-н Борисов, има много знаци и примери, които трябва да бъдат посочени и видени. На първо място, обикновено местната власт у нас се сочи като институционална пречка за развитието на бизнеса и изобщо за инвестициите. Г-н премиер, това тук е само един пример, че това не е вярно. Защото ако в заводите работят 1 700 души с тенденция до края на годината да станат 2 000 души, и вече се говори с перспектива за 4-и завод, това говори за една силна подкрепа на местната власт за развитието на бизнеса", заяви Хасан Азис. 

По думите му това е и добър пример как местната власт може да намери добър инвеститор, да го убеди да инвестира в района, да осигури цялата институционална подкрепа и да го накара да повярва. "Следващият знак, който трябва да бъде разчетен, е в единомислието на местната и централната власт. През тези години ние получаваме подкрепата на правителствата, независимо кой е премиерът, но конкретно в случая тази на г-н Борисов, за това, че инвеститорите са повярвали както на местната власт, така и на държавата и правителството", заяви още Азис.

Той подчерта, че Кърджали е врата към пазар от 500 млн. души, след като вече е налице нов индустриален отрасъл – автомобилостроенето.

Заводът, който днес бе открит, е специализиран в миксирането на каучук, на практика и другите два произвеждат каучукови уплътнители и други авточасти, не и автомобили.

За тържествената церемония по откриването от Турция бе пристигнал единият от собствениците на холдинга „Теклас" Раул Данон, както и много други гости и дипломати.

Той акцентира на намеренията си бизнесът на холдинга да расте и да инвестира още в България с подкрепата на българското правителство, и припомни, че министър-председателят Борисов е бил на производствената площадка и при откриването на втория заводски корпус.

„Преди две години, г-н Борисов, помолихте моя баща Мордо Данон, да изгради и трети завод, а Вие обещахте завършването на автомагистрала „Марица". С гордост сме свидетели, че днес и двете обещания вече са реалност", каза Раул Данон. Той подчерта решимостта холдинг „Теклас" да расте и продължава да инвестира в България с подкрепата на българското правителство.

Данон припомни, че за 5 години предприятието се е разраснало 10 пъти. Днес има 1700 служители и работници и годишен оборот над 200 млн.лв. Компанията е експортно ориентирана, нейни клиенти са по цял свят, а 80 н а сто от колите, които се произвеждат в Европа имат марка „Теклас- България".

Основни клиенти на фирмата са VW, Daimler, Mercedes, BMV, Volvo, Renaut, Fiat. Раул Данон акцентира на идеята в скоро време да се изгради в България Изследавателски и развоен център, предназначен изключително за хибридни и електрически коли, в който ще бъдат привлечени специалисти и научни работници.

"Предполагам, че г-н Борисов ще попита и за четвърти завод тук и аз мога да го уверя, че в кратко бъдеще и това ще се случи", посочи още Данон.

Придружаван от Раул Данон, министър-председателят направи оглед и на третия завод на компанията край Кърджали.

В края на посещението Бойко Борисов, посланикът на Турция в България Сюлейман Гьокче, собственикът на компанията Раул Данон, областният управител Илия Илиев и кметът на Кърджали Хасан Азис засадиха чинар в двора на компания „Теклас".

Фирмата, която има три фабрики в Кърджали за изминалата година, е вложила 7 млн. лв. в иновативен производствен процес чрез раздуване на инжинерни пластмаси. През 2014 г. получи наградата за „Инвестиция в иновативен бизнес" на Българската агенция за инвестиции. „Теклас България" бе номинирана на второ място и в категорията „Инвестиция в човешки ресурси".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай