Борисов и Плевнелиев: Институциите са единни

Борисов и Плевнелиев: Институциите са единни | StandartNews.com

Институциите са единни- няма да участваме в обща флотилия в Черно море. Това стана ясно след извънреден брифинг на премиера Бойко Борисов, президента Росен Плевнелиев и министъра на отбраната Николай Ненчев.

"Благодаря на президента, че откликна на желанието ми да се срещнем. Темата за флотилия беше повдигната от техния премиер и президент - Румъния. Евроатлантическата ориентация на България е доказана, лоялността на България към ЕС и НАТО е доказана. Ние пронатовски от това няма на къде да бъдем. Но флотилия по начина, по който беше предложена, е отхвърлена от мен, от държавния глава, от военния министър". Това заяви премиерът Бойко Борисов. 

"Ние сме миролюбива страна, която иска да се развива, да строи, да има спокойствие. Искам в Черно море да виждам големи кораби с туристи, а не да се превръща в арена на военни действия. Тема за кораби на НАТО са охраняват нашата граница може да зададе само огромна бежанска вълна, но истински се надявам, че с наши си сили ще се справим. Ние в тази флотилия по този начин конструирана - НЕ. Иначе България няма как да не участва на ротационен принцип в учения в Румъния, с до 400 военни, те може и 20 да са", обясни той.

Всяка държава има свои цели, гони ги и си ги постига. Ние не желаем да участваме в тази флотилия по този начин, категоричен бе министър-председателят.

Ако са правени интерпретации, надяваме се, че след нашето изявление тази ще я прекъснем и така се съсредоточим върху бежанската вълна, идваща към страната, заключи Борисов.

Плевнелиев: Няма нищо извънредно

"Нека да съм ясен - няма нищо извънредно. Говори се, че на двустранна-тристранна среща ще се стартират нови инициативи. Искаме да чуем истината. Какво правим? - Каквото пише в стратегическите документи, които приехме съвсем наскоро. Всяко едно действие на правителството не може да бъде никаква импровизация", каза държавният глава.

"Какво правим от тук нататък? - това, което пише в програмата за развитие на въоръжените сили до 2020 г., приета от парламента с мнозинство. Няма съмнение. Имаме програма за развитие на въоръжените сили до 2020 г.. В нея визирахме актуална оценка на средата за сигурност, не считаме, че нещо се е променило. Четем, слушаме по форумите, сайтовете - абсолютни импровизации. Щом го няма в програмата, няма как да го изпълним. Всяка една инициатива ще бъде в рамките на НАТО. Тя не се различава от нищо друго, което ние правим. Става въпрос за учение, за координация, на съвместен принцип. Къде тук е сензацията, къде е новото. Правим това, което винаги сме правили, и сме го планирали. Да се спрат всякакви спекулации че се правят флотилии срещу някого. България не е част от подобен план. Единни сме всички институции", продължи той.

Трябва да се спрат всякакви спекулации за флотилии, категоричен бе държавният глава. "България няма да бъде част от подобни планове. Говорим ясно и открито пред вас какво правим, останалото го правим. Действително имах среща с моя румънски колега, на която беше представена инициативата на Румъния и Турция за изграждане на флотилия. Нещо, което отхвърлил и изтъкнах, че може да се разглежда само във формат на НАТО", изтъкна той.

Ненчев: Не сме поемали ангажимент

Не сме поемали ангажимент, още веднъж искам да потвърдя. Това заяви от своя страна военният министър Николай Ненчев. Разговарях с президента и постигнахме нашата позиция, добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай