Бобева: Взели сме мерки за транспортния спор с Турция

Бобева: Взели сме мерки за транспортния спор с Турция | StandartNews.com

Държавата е взела мерки за решаване на транспортния спор с Турция. Това обяви вицепремиерът Даниела Бобева пред народните представители в парламента.

 

Бобева уточни, че министерството на транспорта е изпратило писмо до турските им колеги и в него са посочени исканията от наша страна. "Имаме надежда, че ще седнем на масата на преговорите, възможно е дори преди 21-ви. От турската страна също се поставят някои конкретни въпроси, например, за таксите. Мислим да говорим и за либерализация на взаимните превози. Молбата нашата към турската страна е да валидираме предоставените вече разрешения, тоест имаме възможност и преди срещата да освободим трафика. Ние подкрепяме българските превозвачи в искането им за равнопоставеност", допълни вицепремиерът.

 

Доста е остаряла правната рамка в отношенията между България и Турция, каза още Даниела Бобева.

 

Вицепремиерът уточни, че контингентът от разрешителни между България и Турция е договорен за последно през 2012 г. В случай че и двете страни са съгласни с този контингент, той се счита за предварителен, валиден и за следващата календарна година, каза още тя. И уточни, че българската страна е настоявала през септември 2013 г. да бъде включен въпросът за определяне на контингента за разрешителни през 2014 г.

 

Срещите са приключили без да бъде определен контингентът за разрешителни за тази година. Страната ни е настоявала за определяне на среща възможно най-скоро, но през ноември 2013-а турската страна е изпратила част от разрешителните, които са били договорени през 2012-а. На принципа за реципрочност българската страна също представи разрешителни, стана ясно от изказването на Бобева, която обясни хронологията на проблемите с турската страна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай