Бобева: Италиански фирми ще инвестират у нас

Бобева: Италиански фирми ще инвестират у нас  | StandartNews.com

Отварят българско неделно училище в Рим

Рим. Голяма част от представените фирми вече имат бизнес в България и имат намерения за инвестиции – по мои изчисления за около 500 милиона. Това заяви вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева на брифинг след срещата си с представители на Конфиндустрията в Рим. Тя уточни, че Агенцията за инвестиции у нас ще има доста работа.

Бобева изтъкна, че е доволна от срещата с иаталиянските инвеститори. „Това, което казаха някои от тях е, че България е конкурентоспособна за привличане на инвестиции и че ако трябва да избират между Италия и България, ще изберат България", добави вицепремиерът.

Като подходящи области за инвестиции у нас Бобева посочи индустриалните сектори, най- вече преработващата промишленост, земеделието, минното дело, автомобилното производство. „Ще обявим индустриални зони, които ще финансираме по европейски програми", каза още вицепремиерът.

Бобева обясни още, че е отправила покана към бизнеса в Италия. „Поканих ги да дойдат да почиват в България. Мислим за маршрут само с римски обекти, останали в България. За италианците, които проявяват интерес към история и интелектуален туризъм, сме длъжни да опознаят своето минало чрез България", каза тя. уточни, че италианските фирми в България инвестират предимно в текстилния сектор, селското стопанство, биоземеделието, има интерес и към малки ВЕЦ-ове.

По отношение на ВЕИ-тата вицепремиерът Бобева отбеляза, че всички държави-членки трябва да либерализират пазара. „Проблемът е с договорите с фиксирани цени. Всичко е въпрос на диалог", добави вицепремиерът.

24 май е олицетворение на нашата национална идентичността, каза Бобева

От името на правителството на България и лично от името на министър-председателя Пламен Орешарски бих искала да ви поздравя по случай 24 май. Щастлива съм, че в навечерието на този светъл празник съм сред вас, българите. Това бе обръщението на Бобева към присъстващите на приема в българското посолство в Рим, който бе организиран по случай Деня на българската просвета, култура и славянската писменост.

„Тази дата е изпълнена с възторга и обичта на един народ и е олицетворение на нашата национална идентичност. Пламъкът на 24 май е негасим в душите ни от столетия, защото той е тържество и прослава на писмеността, просветата и културата. Тази дата е възхвала на всички знайни и незнайни българи, които в хилядолетната история на България съхраниха безценния дар от Солунските братя, вплитайки своя дан в съграждането на европейската цивилизация", каза още тя.

„Благодарение на вашите усилия през септември във Вечния град, в непосредствена близост до площад „Св. Петър" ще отвори врати и ще посрещне своите първи ученици неделното Българско училище „Асен и Илия Пейкови", отбеляза вицепремиерът. Тя пожела на присъстващите здраве и сила на духа. „Да дадем достоен отговор на всички изпитания и – Върви, народе възродени", добави Бобева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай