Българите могат да останат на Острова и след Брекзит

Ще бъдат намалени таксите за подаване на документи за виза, а от страна на българската държава няма да има утежнения за британските граждани, желаещи да пребивават у нас...

Българите могат да останат на Острова и след Брекзит | StandartNews.com

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева гарантира, че българите на територията на Великобритания ще могат да останат там, независимо от изхода на преговорите на Лондон с Европейския съюз.

В интервю за БНТ тя допълни още, че ще бъдат намалени таксите за подаване на документи за виза, а от страна на българската държава няма да има утежнения за британските граждани, желаещи да пребивават у нас.

Вицепремиерът коментира и въпроса с отпадането на т.нар. "Златна виза" за инвеститори у нас. „Българското правителство е идентифицирало този проблем още от февруари миналата година, има работна група в министерство на правосъдието. Текстовете със законовите промени са готови. Проблемът е свързан с бързите инвестиции, които не носят никакви работни места, а стоят само като пари в банка, обясни Захариева. По думите й, трябва да има стабилност - да можеш да видиш, да пипнеш една инвестиция.

Относно предвидената за днес блокада от гръцките фермери на Граничен пункт "Кулата" Захариева обясни, че се надяваме гръцките власти да не допуснат блокиране на границата.

„27 години продължава този спор между Гърция и Македония. През това време другите вървят напред. Интересът на България е да имаме стабилни държави членки на ЕС и съюзници в НАТО, разбира се и съседи“, обясни външният министър.

Тя заяви, че комисията за отношенията между България и Македония продължи да работи, но много години нищо не се е правило по въпроса. Като пример за успех, Захариева посочи признаването на българския Цар Самуил.

„От комисията си размениха учебниците по история и бележките към тях в двете държави. Това, което ние ще искаме, е обединяване на общите събития и дати, които честваме всяка година. Ние имаме писма, автобиографии, нека не спорим, личностите в тези документи сами са си казали какви са.“, каза Екатерина Захариева.

Относно политическата криза във Венецуела, Захариева заяви, че призивът на българската страна е да се уважават демократично признатите права и да се намери изход от ситуацията по мирен път с организиране на нови легитимни избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай