Благоевград бойкотира Вигенин

3:3 министри и новаци в червените листи

Благоевград бойкотира Вигенин | StandartNews.com

Миков начело в София и Видин, Овчаров и Добрев загубиха битката за водачи

София. Скандал за водачите на листи избухна по време на червения пленум в събота. Социалистите от Благоевград скочиха срещу номинирането на бившия вътрешен министър Кристиан Вигенин за начело на листата в Пиринско. За драмата разказаха участници в пленума. Местните активисти били възмутени от решението на ръководството да им натрапи водача. Те искали начело в Благоевград Корнелия Нинова или Емил Костадинов. Нинова обаче бе избрана да води социалистите в София-област. Кой ще бъде начело на червените в Пирин засега не е ясно. Соцръководството ще се пробва да убеди своите активисти за Вигенин, ако не успее, ще мисли друг водач. Причината за бойкота най-вероятно се крие в проевропейските позиции, които Вигенин зае при конфликта между Русия и Украйна, коментираха от "Позитано" 20. Един от активните участници в бойкота срещу екс външния министър е бил областният лидер на БСП в Благоевград - Юлиян Гошев. Той е и местният представител на движение "Русофили". Участници в пленума твърдяха, че дори е заплашил да подаде оставка, ако бившият външен министър остане начело в Благоевград.

Само председателят Михаил Миков ще води две листи - 25-и МИР в София и Видин. Стефан Данаилов пък ще бъде начело в 24-и МИР.

Освен Вигенин, още двама министри бяха номинирани за водачи. Бившият военен шеф Ангел Найденов е начело във Варна. Както "Стандарт" писа, Драгомир Стойнев пък ще води листата в Стара Загора. Зам.-председателят на БСП Димитър Дъбов пък няма да се кандидатира за депутат от Шумен, както досега, а от Пловдив-област.

Трима най-вероятно ще бъдат новаците водачи, които досега дори не са били депутати. Това са ректорът на Русенския университет и общински съветник от БСП проф. Христо Белоев, областният управител на Разград Стоян Ненчев и бившият зам.-министър на финансите в кабинета "Орешарски" Георги Търновалийски. Последните двама бяха и в листите за миналия парламент, но на неизбираеми места.

Социалисти коментираха след пленума, че почти всички водачи на листи са били близки до соцлидера Сергей Станишев. Сред тях обаче не е Татяна Буруджиева, която предизвика множество скандали в миналия парламент. За водачи не са номинирани също Румен Овчаров и Кирил Добрев.

Лидерът на БСП: Новите са 20%

Обновлението на водачите в листите е 20%, заяви лидерът на БСП Михаил Миков. "Това са силни професионалисти, изявени политици, хора, доказали, че политиката не е само препитание и могат да печелят политически битки", мотивира се той. От думите му стана ясно още, че левите ще се явят на избори в коалиция под името "БСП - Лява България". Следващата седмица "Позитано" 20 трябва да реши и с кои точно партии ще се коалира. Неофициално в червената централа се чува, че досегашните коалиционни партньори не са доволни от новите условия, които Миков им е поставил.

Кандидат в кома след катастрофа

Основният кандидат за водач на листата на БСП в Габрово е катастрофирал в събота на път за пленума в София. Йордан Стойков, който бе и депутат от левицата, е член на Националния съвет на Столетницата и трябваше да е на "Позитано" 20 заради обсъждането на водачите на листи за предстоящите избори.

Движейки се по магистрала "Тракия", на 183-ия км жена зад волана на "Сеат" предприела неуспешно изпреварване, засекла джипа "Фолксваген Туарег", управляван от бившия депутат, и го пратила в канавката край пътя. Стойков е пострадал тежко и веднага е бил настанен в болница в Стара Загора, където е реанимиран и поставен в медикаментозна кома. В късния следобед в събота специален автомобил на ВМА го е транспортирал до София.

Заради инцидента все още не е ясно кой ще води листата в Габрово. Говорителят на БСП Атанас Мерджанов посочи, че червените чакат да научат повече за здравословното състояние на Стойков. Ако той не успее да се възстанови, първи в листата ще е областният управител на Габрово Николай Григоров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай