Бинев: Уви, България е като Хаити

Бинев: Уви, България е като Хаити | StandartNews.com

София. "Хаити е на 41-во място по свобода на словото в света, а България след 80-о, въпреки че е член на Европейския съюз. В страната е отчетен 3% растеж на брутния вътрешен продукт, а в България - под 1 процент. Най-бедната държава в Западното полукълбо има своя национална доктрина, а ние нямаме такава." Това коментира евродепутатът Слави Бинев след посещение в Хаити с проучвателна мисия на Бюрото на Парламентарната Асамблея АКТБ за възстановяване от земетресението.

"Демокрацията в Хаити се определя като "частично свободна" поради подобрения достъп на политически партии", коментира Бинев. По думите му корупцията е основен проблем, както икономическа, така и политическа, а правата на човека не са надлежно защитени. Евродепутатът отбеляза, че съдебната система е неефикасна, корумпирана и пренатоварена.

"Като говоря за там, често си мисля, че става дума за нас. Това е жалко, защото страна след земетресение, която е най-бедната, прилича на нашата страна, която е друсана, само че от политически монополи, 24 години, независимо дали са една или друга тройна коалиция", каза още Бинев. И допълни, че се забелязва огромна разлика в брутния вътрешен продукт на Хаити и България, "който не е в наша полза".

Бинев е изнесъл реч пред Долната и Горната Камара на Парламента в Хаити. По време на посещението си делегацията от Европарламента е разговаряла с президента на страната Мишел Мартели, премиера Лоран Ламот и други ключови политици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай