ББР даде информация на Одитния комитет

Банката ще спазва предложените промени в Устава

ББР даде информация на Одитния комитет | StandartNews.com

Управителният съвет на Българската банка за развитие е предоставил подробна финансова информация на членовете на новия Одитен комитет. Това съобщи банката, след като по-рано днес министърът на икономиката Кирил Петков заяви, че Управителният съвет на ББР е направи отказ към одитния комитет, назначен от него, да предостави информация за кредитните досиета.

Петков обяви, че цитира мотивите, които били: „Информацията за досиетата е готова, но няма да ви я дадем“. Министърът обаче спести факта, че даването на такава информация е нарушение на банковата и търговска тайна.

„ББР е направила запитване за правата на достъп на Одитния комитет във връзка с предоставянето на информация за кредитни експозиции на банковата група, представляваща банкова и търговска тайна, до Комисията за публичен надзор на регистрираните одитори и Българска народна банка”, съобщи още ББР. И допълни, че правомощията на Одитния комитет са публикувани в официалната интернет страница на ББР: https://bbr.bg/bg/n/nov-oditen-komitet-e-naznachen-v-bbr/

С цел прозрачност и до приемане и вписване по надлежния ред на проекта за промени в Устава на банката, предложен от министъра на икономиката, ББР ще спазва изискванията, предложени в новия документ, като кредитирането ще се ограничи до експозиции към един клиент или група свързани клиенти, чийто размер не надхвърля сумата от 5 000 000 лева. Това ограничение не се прилага за кредитни институции, казаха още от банката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай