Българска официална делегация участва в традиционните чествания на 24 май в Рим

Българска официална делегация участва в традиционните чествания на 24 май в Рим | StandartNews.com

Рим. В Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост официалната делегация на Република България, ръководена от заместник министър-председателя и министър на правосъдието Зинаида Златанова, се поклони на гроба на Свети Кирил в базиликата "Сан Клементе" в Рим и присъства на молебена, който бе отслужен от Негово Високопреосвещенство Западно и Средноевропейски митрополит Антоний. Като част от делегацията на поклонението присъстваха още Атанаска Тенева, заместник-министър на образованието и науката и Васил Василев, заместник-министър на културата, както и българските посланици в Италия Марин Райков и във Ватикана проф. Кирил Топалов.

В изпълнение на постигнатата договорка между президентите на Република България и на Република Македония като гости на българската церемония присъстваха Оливер Шамбевски, посланик на Македония в Италия и Звонимир Янкуловски, посланик на Македония във Ватикана.

Церемонията завърши с изпълнението на химна на българската просвета "Върви, народе възродени". В изпълнението на песента се включиха и близо стоте представители на българската общност в Рим, които участваха в честването на 24 май.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай