България ще продължи да подкрепя Косово по пътя за Европа

България ще продължи да подкрепя Косово по пътя за Европа | StandartNews.com

България ще продължи да подкрепя развитието на Косово и нейния европейски път. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев по време на своята среща с президента на Република Косово Хашим Тачи.

Двамата президенти ще работят за увеличаване на икономическия обмен между София и Прищина и ще насърчат предприемачите от двете страни за задълбочаване на бизнес контактите, стана ясно на срещата, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Като потенциални области на икономическо сътрудничество двамата държавни глави определиха енергетиката, минното дело, туризма, селското стопанство. „Младите нации растат много бързо. България има своите силни позиции в различни икономически сфери и ние ще намерим начин да насочим вниманието на бизнеса към възможностите, които може да представи Косово пред тях", заяви президентът Плевнелиев.

От своя страна Хашим Тачи отбеляза напредъка на страната си в изграждането на добросъседски отношения и заяви готовност за развитие на конструктивния диалог със съседните държави. Президентът Плевнелиев призова Косово да се възползва от възможностите, които предоставя близкото партньорство с Европейския съюз. „Косово с постоянство и търпение се движи в правилната посока. Прищина ще спечели, ако използва европейската общност като платформа за преговори и задълбочаване на своите партньорства", заяви още държавният глава.

Стандарт Нюз припомня, че Хашим Тачи е официално посещение в България за участие в юбилейната Среща на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай