България готова да подкрепи Украйна за ЕС

България готова да подкрепи Украйна за ЕС | StandartNews.com

София. Българското правителство одобри проект за асоцииране между Европейския съюз (ЕС) и Украйна. Това  дава ясен знак, че кабинетът  има готовност да подкрепи европейската перспектива на Украйна, предаде правителствената пресслужба, цитирана от bTV.

Споразумението ще бъде подписано при условията на последваща ратификация. Това ще спомогне за ускоряване и задълбочаването на политическите и икономически отношения между Украйна и ЕС, както и постепенно предоставяне на достъп на Украйна до определени сектори на вътрешния пазар на ЕС, включително чрез създаването на зона за дълбока и всеобхватна свободна търговия.

Освен това правителството прие и споразумение за асоцииране между Европейския съюз и Европейската общност за атомна енергия и техните държави-членки.

Предвижда се зоната да бъде установена в рамките на 10-годишен преходен период. Митата по вноса и в двете страни за голяма част от стоките ще бъдат премахнати от датата на влизане в сила на споразумението.

Украйна е един от основните търговски партньори на България. От началото на 2013 г. се наблюдава ръст на стокообмена при увеличаване на износа и намаляване на вноса, се посочва в съобщението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай