Асланов: АВБ със сигурност няма да реализира евромандат

Асланов: АВБ със сигурност няма да реализира евромандат  | StandartNews.com

Кърджали. "АВБ със сигурност няма да има евродепутат като се има предвид, че за да се реализира един мандат са необходими 170 хиляди гласа, което е сложна задача за малките партии", заяви в Кърджали социологът Юрий Асланов. Той участва в срещите на народните представители от левицата в срещите им с членове и симпатизанти в региона.

По думите на Асланов Гражданско движение „Алтернатива за Българско Възраждане" е понесло доста загуби в това число и в собственото си ядро. „Максимумът, който ще вземат е между 70-80 хиляди гласа и това ще бъде за сметка на БСП. Но дали това ще отнеме първото място на БСП на евроизборите, още е трудно да се каже", коментира социологът.

„Противниците на БСП са доста, близо 40 %, но и привържениците ГЕРБ да не се върне на власт са над 60 на сто, което ще повлияе на изборните резултати на 25 май", подчерта Асланов

Той смята, че за разлика от ГЕРБ, БСП има важен съюзник и това е правителството. „По – точно резервът на левицата може да се търси сред един избирателен корпус, занимаващ се с бизнес, хора в активни възраст, които са за ограничаване на ЕРП-тата, търговските вериги, картелите, монополите и т. н.", обясни социологът.

Според него срещата на кафе в Кърджали между лидерите на ГЕРБ и ДПС е по –скоро един театрален жест за пред публиката.
„ГЕРБ търси начин да излезе от изолацията и да покаже, че не е сам и че има с кого да си дружи. ДПС имат друг проблем. В един момент противоречията и разногласията между коалиционните партньори, подкрепящи кабинета дойдоха в повече и по някакъв начин от Движението искат да пратят знак на БСП. Но няма никакъв начин да се повярва, че ДПС ще оттеглят подкрепата си на правителството и че са се сприятели с ГЕРБ", заяви Асланов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай