Четвъртък,

Асен Василев натопи правосъдното ведомство за черните списъци

От: СТАНДАРТ -
3362
Асен Василев натопи правосъдното ведомство за черните списъци
A
A
A

Асен Василев даде заден за скандалния закон, който създава извънреден  орган за списъци но хора и фирми, срещу които ще се прилагат рестрикции, а имуществото им ще се запорира само по донос. След като призна в парламента, че лично е давал технически указания за текстовете, изготвени в неговото ведомство, днес интервю за Нова тв Василев категорично отрече да пише български вариант на закона „Магнитски”.  И прехвърли цялата вина върху правосъдното министерство.

„Има работна група, която се ръководи от Министерството на правосъдието. Вътре има участие от ДАНС, БНБ, МФ, Външно министерство, Комисията за финансов надзор и МС. Тя се ръководи от хората, които могат да напишат този закон, а те са в правосъдното министерство”, заяви финансовият министър.

На въпрос дали това, което излезе като чернова, съвпада с това, което са написали експертите, той каза: „Не съм сигурен доколко съвпада. Имаше 3-4 варианта по 2 различни закона, които трябва да се подготвят – Закона за прилагане на европейски санкции, а другият е за това как, ако има наложени външни санкции, ние да защитим вътрешната икономическа и финансова система”.

„Смятам, че всичко това е буря в чаша вода. Ако има наистина направен истински законопроект, той трябва да мине обществено обсъждане, да бъде приет от МС, да влезе в парламента, да се разгледа на две четения там. Някой вади някакви текстове, които са в абсолютно суров вид, които нито са огледани от гледна точка на конституционалност, нито от гледна точка на европейско законодателство. Тези текстове са много далеч от закон”, категоричен бе Асен Василев.

Той отрече правителството да обмисля увеличение на дълга на 50 млрд. „Важно е да се каже, тъй като г-н Борисов много спекулира с него, че към момента дългът е с 2 млрд. по-нисък от този към 31 декември”, отчете вицепремиерът.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички