Асен Василев гласува срещу Кирил Петков. Разломът лъсна

Какво става в "Промяната"? Депутати бягат от експремиера

Асен Василев гласува срещу Кирил Петков. Разломът лъсна | StandartNews.com

Разцеплението в парламентарната група на "Продължаваме промяната", за което "Стандарт" първи съобщи, вече е публичен факт. Асен Василев гласува срещу Кирил Петков в пленарната зала на парламента.

Днес разломът се видя и на електроното табло по време на вота за закупуването на новите американски изтребители F-16.

От всичките 53 депутати от ПП във вота са участваха 44.

Мнозинството от тях, от 33-ма подкрепи купуването на нови изтребители, 10 се "въздържаха", а един бе "против".

Оказа се, че против купуването на Ф-16 е бил не кой да е, а съпредседателят на "Промяната" и бивш министър на финансите Асен Василев.

По време на дебатите бившият премиер и съпредседател на ПП Кирил Петков увери, че формацията ще подкрепи проекта на решение за изтребителите. Даниел Лорер от ПП пък призова "Възраждане" да четат преди да говорят за изтребителите.

Оказа се, обаче, че същото Лорер трябва да каже и на Асен Василев, които зае позиция като тази на "Възраждане".

Уверението на Петков, че групата му ще бъде единна, се разминаха с реалността, защото 11 от депутатите му не са подкрепили закупуването на втората ескадрила американски самолети.

Сред "въздържалите се" са народните представители Венко Сабрутев, Иван Христанов, Милен Матеев, които са едни от най-верните поддържници на Кирил Петков, но те не го последваха.

Срещу Кирил Петков се изправиха още отцепилият се от ИТН Радостин Василев, и Ицо Хазарта (депутата Христо Петров). Двамата бяха в залата, но не гласуваха.

След двучасови разгорещени дебати парламентът одобри закупуването на 8 нови самолета F-16."За" гласуваха 125 народни представители на ГЕРБ - СДС, повече от "Продължаваме промяната", всички от ДПС, "Демократична България" и един от "Български възход".

Против бяха депутатите от БСП и "Възраждане" и един от ПП.

С "въздържал се" гласуваха 10 народни представители от ПП и един от БСП.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай