Антон Станков: Радев е в слаба позиция, големите играчи са в парламента

"Центърът на властта се премести в парламента", смята бившият правосъден министър

Антон Станков: Радев е в слаба позиция, големите играчи са в парламента | StandartNews.com

„Може би г-н Пеевски направи сериозна заявка за кандидатиране за президент. Този „двубой” с президента Румен Радев изглежда доста личен. Личните битки обикновено се водят тогава, когато хора се състезават в мажоритарен вот, какъвто е президентският”. Това заяви бившият правосъден министър Антон Станков в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Според него президентът е в слаба позиция, защото в парламента сега има необходимото квалифицирано мнозинство от 161 гласа, което може да гласува импийчмънт. „Този въпрос ще бъде решен в Конституционния съд, но няма толкова сериозни основания за подобно действие. Това е напрежение, подгрявка за евроизборите”, обясни юристът.

Той не изключва варианта Радев да подкрепи свой политически проект, но без да го оглавява. „Да не забравяме, че президентската институция беше толкова осакатена със сегашните промени в Конституцията, че който и да е държавен глава трябва да застане до гвардейската рота, да козирува и толкова”, заяви бившият правосъден министър.

Той обясни, че центърът на властта се е преместил в парламента. „Имаме малко символични министри. Не виждам хора, които правят политика. Големите играчи са в НС. Наблюдаваме преструктуриране на политическия терен”, каза Станков.

„Съдебната реформа е нещо като вечния двигател – винаги ще съществува. За промените в Конституцията досега нямаше анализ, липсваше критика на досега действащия модел. Силово правене на промени в Конституцията не говори добре за политическия стил на управление и навява спомени за времената от преди 1989 г. Сега ще правим реформа на реформата”, каза Станков.

Относно заповедта за арест на руски граждани с обвинение за тероризъм у нас бившият министър запита: „Ако от 2011 г. няма подходящо разследване, за да знаем кой е направил взривовете, имаме ли проблем със службите?”.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай