Агенцията по горите саботира министър Десислава Танева

Агенцията по горите саботира министър Десислава Танева | StandartNews.com

Директорът на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) инж. Тони Кръстев и министърът на земеделието Десислава Танева се разминаха в позициите си по проекта за план за управление на парк „Витоша".

Въпреки че агенцията е на подчинение на земеделското ведомство Кръстев си е позволил, в разрез с уверенията на Танева, да промени официален документ на институцията. Според „Труд" той е изпратил писмо до Министерството на околната среда и водите (МОСВ) седмица след общественото обсъждане по темата на 30 септември и вече депозираното становище на ИАГ. С новия документ Кръстев на практика подменя основните изводи от първоначалния – „процесът на разработването му отговаря на изискванията на Закона за защитените територии и Наредбата за разработване на планове за управление".

Те бяха потвърдени и от министъра пред „Стандарт" на 7 октомври. В интервю Танева обясни, че в становището на ИАГ от 30 септември има някои предложения за прецизиране на плана, но „в никакъв случай за неговото отхвърляне". Тя беше категорична, че нов документ не е нужен. „Няма смисъл от ново становище. Сегашното е дадено на МОСВ, в него има две бележки, според които трябва да се намери баланс между развитието на различни спортни дейности на Витоша и природозащитните цели на парковата територия".

Допълнителното писмо на Кръстев е изпратено след среща с Тома Белев, който се представя за председател на Асоциацията на природните паркове, твърди „Труд". Според вестника неправителствени организации оказват натиск върху служители на агенцията за подмяна и на техни позиции. Министър Танева е назначила проверка.
Планът за управление на „Витоша" трябва да се приеме от Министерския съвет по предложение на МОСВ. Неразбориите около него и противоречивите становища могат да стимулират неправителствени организации да атакуват евентуалното решение пред съда, а с това да забавят и провалят проекта „София - европейска столица на спорта 2018".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай