5200 напират за стола на премиера

5200 напират за стола на премиера | StandartNews.com

Парламентът стана туристическа атракция заради вота наесен

Любими за селфи са стълбите в северното крило и трибунките за изявления

Над 5200 са посетителите от страната и чужбина, влезли с организирани групи в Народното събрание (НС) само за първите 4 месеца на тази година. Това сочи справка от администрацията на парламента. "За сравнение, за цялата 2014 година образователните визити са общо 109, а броят на посетителите е 4370", заяви за "Стандарт" Елена Каменова от пресцентъра на НС. А само за периода януари-март 2015-а групите са 97, с 3850 посетители.

Най-честият въпрос, който задават гражданите, е къде сяда премиерът Бойко Борисов, когато идва в парламента. Късметлиите, които влизат в сградата в дните без заседания, успяват да си направят селфи на премиерското място до трибуната в пленарна зала. Достъпът до нея в пленарни дни е забранен. Очаквано, посетителите по линия на ГЕРБ настояват да се снимат с председателя на парламента Цецка Цачева. И депутатите от мнозинството вече съобразяват влизането на гостите си с ангажиментите на Цачева, за да може поне за малко активистите да разговарят с шефката на народните представители. В червените редици първа по популярност е Мая Манолова и снимките с нея също са от задължителните при БСП симпатизантите.
Най-голямото недоволство сред гостите е фактът, че не може да се снимат за спомен от балконите на пленарната зала, докато в нея вървят дебати и гласувания. По правилник снимките от там не се допускат, тъй като светкавиците разсейвали народните избраници.

Само в последните две седмици след великденската ваканция на депутатите са минали близо 1000 гости на парламента. Самите народни представители охотно свикнаха със стълпотворението на посетителските групи, тъй като в почти 100 процента от случаите гостите са там по тяхна лична покана. Депутати и симпатизанти се снимат за спомен на стълбите в северното крило на сградата или на трибунките за изявления. Заради местния вот наесен политиците от всички партии са се активизирали да покажат Народното събрание отвътре, като има дни, когато между 9 и 13 групи са на визита при законотворците. Най-често в кулоарите и по балконите в пленарна зала са студенти и активисти от младежки политически или граждански организации. Има случаи и на групи от третокласници, както и на гимназисти от Дания, които разработили проект за българското Народно събрание. Обиколката на парламента с лекция за историята на сградата и конституциите продължава 2 часа. В престоя е включено и наблюдаване на дебатите или парламентарен контрол в пленарна зала.

Бойко с орден като на Путин

Премиерът Бойко Борисов ще получи утре орден "Св. цар Борис I" първа степен за заслуги към Българската православна църква. Отличието ще бъде връчено от Светия синод в събота на церемония в град Плиска, когато тържествено ще бъдат отбелязани 1150 години от покръстването на българите. Ще бъде отслужена и съборна Света литургия, която ще оглави патриарх Неофит. Молебенът ще бъде в Голямата базилика "Св. цар Борис I" в Плиска.
Орденът "Св. цар Борис Покръстител" е учреден по повод 1300 години от създаването на българската държава, през пролетта на 1979 г. Първи с този орден е бил награден патриарх Максим по повод неговата 65-годишнина на 29 октомври 1979 г. Сред отличените с ордена са руският президент Владимир Путин и Руският патриарх Алексий II.
Орден за заслуги към Църквата ще бъдe връчен и на Симеон Сакскобургготски (орден "Св. Йоан Рилски" първа степен).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай