16 дипломати в кампанията на Бокова

16 дипломати в кампанията на Бокова | StandartNews.com

Работният екип на българския кандидат за генерален секретар на ООН - Ирина Бокова, вече е готов. Той ще включва 16 родни дипломати, обяви ръководителят на екипа Райко Райков. Той оглавява Генерална дирекция "Глобални въпроси", предаде БГНЕС.

Отборът на Бокова има определен бюджет от 106 хиляди лева, като Райков даде гаранция, че те ще бъдат стриктно контролирани и отчитани. Подбраният екип вече се е срещнал с българската номинация за престижния пост, за да уточнят стратегията, по която ще работят съвместно.

От думите на Райков стана ясно, че вече има готов план за кампанията на Бокова, а инструкциите вече са разпратени по българските посолства, в които има дипломати от работната група. Основни приоритетни представителства ще бъдат в Ню Йорк, Женева, Виена и Брюксел. Групата ще координира действията на останалите български институции по въпроса.

Ирина Бокова бе номинирана за генерален секретар на ООН с писмо от министъра на външните работи на 9 февруари тази година. Организацията на обединените нации трябва да избере нов Генерален секретар в края на 2016 г., тъй като мандатът на настоящия лидер Бан Ки Мун изтича. За първи път в 70-годишната история на ООН жена може да заеме поста на световен топ дипломат, като редица международни анализатори сочат Бокова за най-силната кандидатура до момента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай