10 000 от ДПС освиркаха ДОСТ в Джебел (ОБЗОР)

10 000 от ДПС освиркаха ДОСТ в Джебел (ОБЗОР) | StandartNews.com

За първи път привържениците на ДПС и ДОСТ се изправиха едни срещу други. Превъзходството на ДПС бе видимо. Това стана в центъра на Джебел по време на възпоменателните тържества, с които се отбелязаха 27 години от 19-майските събития и протестите срещу възродителния процес и тоталитарната власт.

Първи за честванията в Джебел се появиха представителите на ДПС.

Точно в 9 часа в града влезе лъч, воден от лидера на партията Мустафа Карадайъ. След него в продължение на повече от 2 часа прииждаха активисти на ДПС от цялата страна, изпълвайки градския площад. В центъра на Джебел се струпаха над 10 000 души.

Лютви Местан и хората му от ДОСТ се появиха към 10,30 ч., като веднага влязоха в сградата на общината. Кметът Бахри Юмер е бивш лидер на ДПС за Кърджалийска област, който премира в редиците на ДОСТ. В сградата бяха още посланикът на Турция Сюлейман Гьокче, кметове на турски общини и представители на изселнически организации.

Празничната програма започна с молитва в джамията. Първи там влязоха Карадайъ и ръководството на ДПС, следвани от главния мюфтия Мустафа Хаджъ. Час по-късно на централния площад "19 май" започна и общоградското тържество. Там симпатизантите на ДПС развяваха българския трикольор и партийни знамена.

Малко след 11 часа Лютви Местан излезе от общината и, обграден от плътен кордон полицаи, жандармеристи и охранители, премина през препълнения с активисти на ДПС площад. Те посрещнаха бившия си шеф с мощни освирквания. На трибуната не се качи нито един политик. Първи говори Бахри Юмер. Стоящите на площада се обърнаха с гръб към трибуната и непрекъснато скандираха "Оставка", "Предател" и "ДПС". След джебелския кмет изказвания направиха негови колеги от побратимени общини в Турция и Гърция. Те също бяха на фона на мощни възгласи "ДПС". Кметът на Бурса Реджеб Алтепе дори прекъсна речта си и се обърна към хората с думите: "Анладъм, кардашлер" (Разбрах, приятели). "ДПС освиркаха себе си, не мен", коментира по-късно Местан и определи случилото се като "провокация".

"Днешната власт стана заложник на една политическа сила, която в Съвета на Европа наричат "фашисти". Чрез езика на омразата днешните управляващи прикриват политическата си немощ и некомпетентност", заяви по-късно
лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в изключително емоционално слово на митинг пред чешмата в Джебел. "Затова час по-скоро трябва да отидем на избори. За да покажем, че без ДПС не може да има стабилност и сигурност в нашата Родина. Нашето единство и заедност е нашата сила", заяви още Карадайъ. Той поздрави присъстващите от името на основателя, идеолог и стратег на ДПС д-р Ахмед Доган и припомни, че думите на Ататюрк "Мир в страната, мир в света" звучат актуално и днес. "Ние сме ДПС. Нито достове, нито душмани могат да ни разединят по пътя за борбата и свободите, които са основата на демокрацията", подчерта той.

Многохилядният митинг в Джебел премина при засилени мерки за сигурност. Над 200 полицаи и жандармеристи пазеха града. Инциденти нямаше.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай