106 млн. отиват при земеделските производители

106 млн. бюджет по три направления - подмярка COVID 1, подмярка COVID 2, подмярка COVID3

106 млн. отиват при земеделските производители | StandartNews.com

Българските земеделски производители и преработватели ще бъдат подпомогнати със 106 млн. бюджет по три направления - подмярка COVID 1, подмярка COVID 2, подмярка COVID3. Това съобщи на брифинг министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева. На събитието изявления направиха и представители на браншови организации в сектор "Земеделие".

"Нашето предложение беше за 25% национално съфинансиране, така че общият бюджет да е 120 млн. лв., но на финала на одобрената нотификация националното съфинансиране беше одобрено на 15% или общият бюджет става 106 млн. лв.", обобщи земеделският министър.

Тя припомни, че по инициатива на България за първи път бе променен финално в ЕП с гласуване Регламент 1305, който даде право на страните-членки да направят изменение на програмите си за развитие на селските райони и да подкрепят сектора за загуби от COVID-19.

"България беше инициаторката на различни етапи от този дебат, обединихме други страни членки и накрая това се увенча с успех", каза Танева.

Мярка COVID, подмярка COVID 1 и подмярка COVID 2 ще бъдат отворени на 19 август. Приемът по тях ще продължи до 21 септември. Тогава изтича и крайният срок за приемането на заявленията за подкрепа от ползването на отстъпката от акциза на горивата.

"Планираме да се разплатим преди 16 октомври, защото това е датата, на която започват плащанията на земеделските стопани на обичайните и познати за тях всяка година мерки за подкрепа", допълни Танева.

Министърът заяви, че са се възползвали и от възможността да прехвърлят 70 млн. евро от програмата за развитие на селските райони от бюджета й за 2021 година към първи стълб или към директните плащания.

Бенефициентите по обвързаната подкрепа "Плодове и зеленчуци" ще получат минимум с 12% по-високи ставки. Това е минималният праг увеличение, реалният ще стане ясно след приключване на проверките", каза още Десислава Танева.

"Схемата за единно плащане на площ или най-масовата мярка, увеличението на бюджета и от това прехвърляне е с поне 9%", допълни министърката. Тя уточни, че увеличение по това прехвърляне няма да получат единствено 4 направления, най-вече за животните, които са с достигнати количествени лимити и по регламент това увеличение не може да им бъде предоставено.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай