Денят Х: До 10 дни става ясно накъде отива България

Четири варианта за служебен премиер

Денят Х: До 10 дни става ясно накъде отива България | StandartNews.com
  • Четири варианта за служебен премиер
  • Третият мандат отива в БСП, Нинова се отказа от експертен кабинет

Месец след успешния вот на недоверие, който срути кабинета на Кирил Петков, администрацията е притихнала, бизнесът се е изпокрил, народът се е отчаял, а в държавата са се развихрили само политиците, инфлацията и... джигитите на пътя.

Кирил Петков и Асен Василев свалиха гарда след неуспешния опит да направят кабинет с първия мандат. Но макар да не спират да помпат мускули за предизборната кампания, все още не са се разделили с илюзията за заветния трети мандат, с който отново да се завърнат на бял кон.

Демократична България, социалистите и ИТН не спират да им дават кураж. Но докато Христо Иванов не се ангажира с личността на евентуалния премиер, в БСП са категорични, че той трябва да е от "Продължаваме промяната". Изненадваща подкрепа получиха и от ИТН в лицето на Ива Митева, която не само заяви, че ДБ трябва да вземат папката, но и зарови всички томахавки на раздорите с доскорошните си коалиционни партньори.

Докато президентът даваше в Подгорица европейско рамо на Черна гора, стратегическият му съветник Александър Маринов разсъждаваше на глас в София има ли възможност да се сформира кабинет в 12 без 5. Той не даде отговор, но завесата повдигна един от знаковите социалисти, изгонен от Нинова - Кирил Добрев. Той бе категоричен, че президентът няма да изневери на любовта си към редовия социалист, но не пропусна да потвърди и своите чувства към Корнелия Нинова като предположи, че в седмицата на третия мандат, соцлидерката ще наподобява Мис Вселена.

Два дни по-късно, изказването на Кирил Добрев беше отвято като летния вятър от телевизионния рояк политолози и социолози.

Приели като социалистическото съревнование репликата на Радев, че иска да даде мандата на този, който има най-голям шанс да състави кабинет, те замеряха екрана с аргументи защо призът трябва да е демократичен, в прекия и преносен смисъл.  

Скоростното връщане на мандата от ГЕРБ беше изцяло засенчено от европейската новина, че пачките в шкафчето на Борисов са мираж, бленуван единствено от протестърите. Темата обаче вместо да препозиционира най-голямата опозиционна сила, върна агресията към Борисов от всички хейтъри на планетата. А разсъжденията на Христо Иванов, че предполагаемият кабинет трябва да съдържа повече експертиза, отколкото политически фигури, бяха захлупени от анонса, че мандатът отива твърдо в БСП и от последвалото изказване на Нинова, че експертен кабинет сега е невъзможен.

Петъчните консултации при президента отварят поредните инфарктните 10 политически дни, в които ще стане ясно дали за втори път Нинова ще се провали с третия мандат, както миналото лято или Св. Ана ще я ориса с чудото, така че на 25 юли да отиде при президента с пълна папка и гордо вдигната глава.

Докато пазарлъците текат, имената за служебни премиери валят.

Към първоначално спряганите двама кандидати - Гълъб Донев и Даниел Вълчев, се прибавиха още двама, които направиха интересно каре от двама юристи и двама икономисти. Първите ще трябва да връщат нормалността и законността в държавата, другите - да спасяват от фалит семейните бюджети и държавните финанси.  

Името на Николай Василев изплува, след като месеци наред царското юпи громеше сметките на Асен Василев и дупките, които отваря в хазната. Ако това наистина се окаже кандидатът на президента, бившият рекордьор по министерски кресла в кабинетите на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев ще запише исторически резултат. И нещо повече - ще получи блестящ реванш след провалената му кандидатура за премиер точно преди година. Тогава кабинетът му не мина, защото ИТН не покани Кирил и Асен в него.

Второто име също е неочаквано, защото вече е заемало поста в служебен кабинет на Радев - Огнян Герджиков. За разлика от Николай Василев обаче той упорито бягаше от медиите през последната година.            

С покачването на температурите на въздуха, се нагорещява до червено и политическият терен.

Случайно или не точно 40 дни след смъртта на кабинета на Кирил Петков, ще стане ясно дали промяната ще възкръсне или ще отлети завинаги в отвъдното. Християнската религия е категорична в отговора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай