Знам как да реша проблемите на Варна

Всеки политик и управник трябва да е с пулса на протестите, казва доц. Христо Бозов

Знам как да реша проблемите на Варна | StandartNews.com

Доц.д-р Христо Бозов е независим кандидат за кмет на Варна, подкрепен от 16 партии и 21 неправителствени организации и сдружения. От края на март, след като уличното недоволство накара кмета Кирил Йорданов да подаде оставка, той беше избран за временно изпълняващ длъжността. От 2008 г. трупа управленски опит като зам.-кмет по здравеопазване и социална политика. Дотогава е началник на Военноморската болница във Варна. Работил е като военен лекар в армията и е отличен с награден знак "За вярна служба под знамената". Специалист е по анестезиология, реанимация и интензивно лечение, преподавател в Медицинския университет. На 53 години, женен, с две големи дъщери.

- Как сте в края на предизборната кампания? Още ли твърдите, че Варна ще има кмет за Джулая и това ще бъдете вие?

- Уверен съм, че ще спечеля. Проведох много срещи с хората и съм наясно, че проблемите на Варна са изключително тежки и са много. Единствено аз имам опит в управлението на публични институции и съм сигурен, че само с помощта на хората тези проблеми могат да бъдат решени. Надявам се на висока активност, за да може да се преодолее контролираният вот. Имам такива опасения,че някои от моите опоненти ще прибегнат към такъв. Аз няма да използвам такива средства, водя позитивна кампания и призовавам хората масово да се включат с гласа си. Но сега се чувствам по-уверен в действията, които трябва да предприема, отпреди, защото съм доста по-информиран.

- Кампанията не е лека, струват ли си тези усилия за 2 години управление до края на мандата?

- Тези 2 години не са нито много, нито много малко. 6 месеца оттук нататък ще могат да се правят само тези неща, които са предвидени в бюджета. Т.е. в тази година кметът трябва да си съсредоточи усилията основно в преструктуриране на администрацията, за да бъде по-отворена към хората, да върши по-бързо работата си според техните очаквания и най-важното е да се възстанови доверието между общинската власт и варненци, което в момента е силно нарушено.

- Какво ви казаха хората по време на срещите? Заляха ли ви и с лични проблеми?

- Изключително много проблеми има в града. Ние ги виждаме с просто око, но като се срещнеш с хората, е друго.

Най-тревожното за тях е безработицата

липсата на добри доходи, след това идват проблемите с инфраструктурата - лошото състояние на улиците, тротоарите и подлезите в града. На следващо място е мръсотията, също така паркирането по тротоарите, липсата на достатъчно паркоместа и корупцията, едно от нещата, които най-силно тревожи варненци. Един от проблемите е недостигът на места в детските градини. Той ще бъде решен в рамките на този мандат. На ден провеждах около 6-7 срещи, всяка за поне около час и страшно много информация имам от тях. Тя ще ми даде възможност да формирам такива политики, че с решаването на общите проблеми, свързани с развитието на бизнеса, привличане на инвестиции, еврофинансиране с готови проекти, да дадем възможност и за решаване на личните им проблеми.

- Имаше ли сериозни сигнали за корупция в общинската администрация?

- Имаше сериозни сигнали, но когато хората са на една такава среща, те не подават конкретна информация. Но дори и така става ясно в кои звена трябва да се извършат

профилактични мерки за недопускане на корупция

- Ако се стигне до балотаж, кой очаквате да ви бъде опонент ?

- Нямам представа как ще гласуват варненци, но си мисля , че хората в морската столица ще изберат най-достойния да управлява града в следващите две години. А тези две ще са тест за избрания кмет и за следващите редовни избори. Но нека да видим, все пак народът решава.

- Как ще определите предизборната кампания?

- Предвид това, че са частични избори и няма избори за общински съветници, кампанията не носи някакъв особен заряд. Аз съм положителен човек и на този принцип изградих кампанията си. А и в хода й промених част от програмата, защото на срещите ми възникнаха много идеи. Надявам се да успея , но това трябва да стане с помощта на гражданите и затова ще разчитам много на двата органа, които ще създам -гражданския консултативен съвет и мозъчния тръст, който ще бъде генератор на идеите.

- Как ще коментирате плакатната война?

- Нормално е да има плакати по улиците. Но в голямата си част те нарушиха добрия тон, с който започна кампанията. Обяснявам си го с това, че част от моите опоненти нямат идеи и не могат да привлекат хората с друго, освен с черен пиар.
Естествено в тези плакати и билбордове аз да съм основен "герой", защото много хора ги е страх да не ме изберат за кмет. Техният страх е основателен, защото ще продължа това, което започнах преди три месеца като временно изпълняващ длъжността. И тези хора ще си изгубят част от основните източници на нереглементираните доходи. Това съм твърдо решен да го направя. Част от тях са мои опоненти, други са свързани с тях. Но използването на черен пиар за мен е липса на всякаква градивност.

- 13-те точки в програмата ви като приоритети -свързано ли е с 13-ия етаж, където беше кабинетът Ви като зам.-кмет по здравеопазване и социална политика?

- Наистина здравеопазването и социалната политика са сред приоритетите в програмата. Числото 13 е само съвпадение. Едно от нещата, които предвиждам, е изграждането на център за диагностика в едно от общинските ДКЦ, което е най-добре подготвено със специалисти. Да се инвестира в апаратура и в него

да има възможност за пълна диагноза на всеки варненец

Също така важно е да се продължат програмите, които започнахме в училищното здравеопазване, свързани с профилактика на гръбначните изкривявания при децата, плоскостъпието, наднорменото тегло, денталното здраве, зрението. Предложил съм част от тях на министъра на здравеопазването, за да станат национални програми.

-Ще останат ли безплатните карти за градския транспорт за пенсионерите над 65 години?

- Да, разбира се, ще останат.

- Как ще работите с Общинския съвет? От една страна, се знае какво е настроението на улицата към него, от друга, дали пък мнозинството в него ще подкрепя вашите предложения и намерения?

- ОбС е орган на местното самоуправление, който е много важен за управлението на града. Хората наистина искаха оставката на кмета и на съвета. Кметът подаде оставка през март, ОбС засега се спаси от протестите и хорското недоволство. Но ако продължава да работи по този начин в условията на превес на собствените интереси, а не на гражданите, според мен ще срещне и в следващ период съпротива от страна на хората. С Общинския съвет ще работя само в аспект на общия интерес на Варна и на варненци. Ще имам възможност да използвам и гражданския консултативен съвет, заедно с който ще прокарваме важните идеи за развитието на града.

- Протестите направиха ли по-трудна кампанията?
А и какви уроци дадоха те на управляващите, особено февруарските бунтове, които тръгнаха от Варна?

- Безспорно, протестите са едни от индикаторите на настроенията на гражданите. Щом хората протестират, явно е че имат основание. Тръгнаха като протести срещу цената на тока, а преминаха в протести срещу неефективната работа на местната власт. Протестите напоследък пък са срещу непрозрачност във вземането на решенията на правителството. Аз съм уверен, че хората имат право да протестират. Важно е всеки политик и управник да бъде с пулса на протестите и с пулса на хората. Затова

основното мото на моята кампания е прозрачност

- Кое е първото нещо, което ще направите, ако ви изберат за кмет?

- Първо ще направя екипа си. За сформирането му ще разчитам на конкурсния принцип , както и на срещите, които имах с търговски и браншови организации. Дори в самите срещи започнах да сформирам екипа си. Например, зам.-кмет по морските въпроси ще искам да ми бъде предложен от Морската камара.

- Какви са гаранциите, че няма да има договорки и сделки за хората в екипа ви особено във времето до евентуалния балотаж?

- Ако имате предвид партийната подкрепа, никой не е проявявал искане да кадрува, а и съм отхвърлил всякакви намеци в това отношение. Смятам да си определям екипа сам, защото аз нося отговорността, а и в края на краищата съм независим кандидат.

- Ще бъдете ли достъпен за хората?

- Аз започнах срещите с хората по райони и квартали, още докато бях временно изпълняващ длъжността. А и това е най-лесният начин -кметът да ходи при хората, а не хората при него. За лични проблеми ще има и приемен ден, както на кмета, така и на заместниците и шефовете на дирекции, което вече направихме и е много ефикасно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай