"Животът е прекрасен" - 50 пъти в Народния

"Животът е прекрасен" - 50 пъти в Народния | StandartNews.com

Представление номер 50 на "Животът е прекрасен" ще събере в неделя ценители на качествения театър в Народния. Тогава в бароковата сграда ще влезе и 35-хилядният зрител на хитовия спектакъл, подписан от Александър Морфов. Прочутият режисьор е в Русия, но вероятно ще успее да прелети за малко до София, за да обере поредната доза аплодисменти. Той прекръсти творбата на Николай Ердман "Самоубиецът", за да навлезе в дебрите на първокласната "съветска" драматургия.

Пиесата е писана през 1928 г. и е може би най-дълго време останалата под тоталната лична забрана на главния цензор на литературата и театъра в СССР - Йосиф Сталин. В продължение на 60 години никой не може да посегне към нея - нито Мейерхолд, Станиславски, Любимов. Неслучайно наричат "Самоубиецът" новия "Ревизор" на ХХ век, сравняват Николай Ердман с Гогол и Сухово-Кобилин. Затова в защита на "Самоубиецът" се включват Станиславски, Луначарски, Горки и Булгаков, но усилията им са напразни. Ердман създава безсмъртното си произведение едва 28-годишен. Заради него получава присъда от 10 години в строг лагер и приключва с драматургията. Едва по време на перестройката през 1987-88-а Галина Волчек режисира "Самоубиецът" за Театъра на сатирата. "Каквото и да става, животът трябва да продължава. Въпреки че саморазрушителният ген лесно се възбужда, когато човек е изправен пред тежки изпитания. Но това не е пиеса за самоубийството. Когато си здрав и близките ти са здрави, нямаш основания за оплаквания. За всичко има решение, а силните хора успяват да се върнат към живота дори при неизличими страдания. На сцената всичко тръгва от обикновен битов скандал - Подсекалников (Камен Донев) се събужда посред нощ и иска да яде. И когато жена му Мария (Рени Врангова) се чуди защо е гладен, след като е вечерял току-що, той избухва. Веднага започва да я подозира, че го унижава, защото е безработен. Той й казва: "Искаш да умра и да се отървете от мен". Думите, изречени сякаш на шега в началото, дълбаят като червей съзнанието му. Подсекалников се кани да приключи сметките си с живота, но точно в този момент се появява персонаж, който решава да използва неговата смърт. "Искате да умрете? Чудесно, но умрете в името на руската интелигенция - ще станете велик, ще бъдете герой!". Появяват се още оферти - един иска той да се застреля за търговията, друг - за любовта, трети - за религията. И тръгват да продават неговата смърт, тя се превръща в бизнес", коментира Морфов. На сцената плачат, смеят, пеят и танцуват още Светлана Янчева, Руси Чанев, Албена Колева, Пламен Пеев, Стефания Колева, Валентин Танев, Теодор Елмазов, близнаците Дарин и Деян Ангелови.

На 17 октомври в Народния има друго голямо събитие - честване на 90 години от рождението на великия Апостол Карамитев. Сбирката е от 17 часа във фоайето на първи балкон. "Не мисля и не ща да остарявам. Искам да умра млад, красив, весел, интересен!", казва Апостолов някога. Академичната трупа съдейства на Българска народна банка да емитира възпоменателна монета за юбилея - пета от серията, посветена на именити наши творци, и първата, наречена на актьор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай