"Жълта" акция срещу хепатита пред здравното министерство

"Жълта" акция срещу хепатита пред здравното министерство | StandartNews.com

София. Младежи се заляха с жълта боя пред Министерството на здравеопазването в знак на съпричастност към борбата с вируса хепатит В и С, съобщи БГНЕС. Флашмобът бе организиран от фондация "Христо Гешов", от която внесоха своите искания към министъра на здравеопазването Петър Москов.

Председателят на едноименната неправителствена организация Христо Гешов заяви, че ще представят на министъра една информация, която е достъпна за всеки българин за лечение на хронични вирусни хепатити от периода 2012 до 2014 г., включително и колко пари дава държавата за превенция на хепатит.

"Мога директно да ви кажа, че държавата дава милиарди левове за лечение на хронични хепатити и точно нула за превенция. Ние като неправителствена организация, занимаваща се с борба и превенция на хепатит приканваме всички институции да инвестират в превенция, защото това е инвестиция в бъдещето на българите", каза Гешов и посочи исканията на фондацията: изследване за хепатит задължително поне веднъж в годината, ваксинация за всички рискови групи и информираност на гражданите за видовете хепатит. По данни на организацията, ако веднъж годишно всеки български гражданин бъде изследван безплатно за хепатит, са необходими около 35 млн. лв.

От фондацията се надяват министърът да изпълни всички искания, които имат към него. "Това е поредната ни среща в Министерство на здравеопазването и първата с него като министър на здравеопазването. Надяваме се да изпълни всички точки, към които ние ще го насочим и наистина да има реформа такава, каквато трябва да бъде и Министерство на здравеопазването да започва да работи в правилна насока в полза на пациента", каза Гешов. "За съжаление в страната ни няма официална статистика колко са болните от хепатит, но, според наши изчисления, ние всеки ден откриваме още и още носители на вируса, без да подозират за това. Държавата трябва да вземе мерки", допълни той.

Готов съм да стигна и до Брюксел и мисля, че там ще ми обърнат внимание, закани се Гешов, ако срещата днес не се състои. Представители на фондацията бяха все пак приети в Министерството на здравеопазването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай