Заведенията протестират с неспазване на вечерния час

Утре засегнатите се събират пред Народното събрание, ще дойдат автобуси и от туристическия бранш

Заведенията протестират с неспазване на вечерния час | StandartNews.com

Заведенията ще протестират по “италиански модел”. Барове и дискотеки ще отворят в 23 часа, а ресторантите няма да затворят тогава, каквито са изискванията на здравното министерство във връзка с Covid мерките. Това обяви Ричард Алибегов, шеф на Асоциацията на заведенията и уточни, че такива ще са действията на членуващите в оглавяваната от него браншовата структура. В сряда заведенията ще проведат и голям протест срещу мерките в София, като се очаква той да бъде подкрепен от транспортни и туристически фирми, културни дейци и др.

"Това е форма на гражданско неподчинение, позволено е от закона, в този случай ние ще ползваме тази форма, за да защитим нас и служителите си. Ние няма да затворим в 23 часа, а нощните заведения ще отворят. Сега има аспект, в който нощните заведения все пак в понеделник и вторник не работят, но от сряда, четвъртък те ще отворят врати“, уточни Алибегов.

Очакваните 420 милиона лева за компенсация при затваряне на заведенията няма да стигнат, а и не всички ще могат да ги получат, каза Евгени Зумпалов от Асоциацията на заведенията. Споменатата от него сума е заложена в актуализацията на бюджета, която в момента минава през парламента, но тя е насочена за компенсиране на всички засегнати бизнеси.

Евгени Зампулов твърди, че правителството е излъгало, че здравните мерки ще вървят с икономическите.

"Нямаме никакъв друг избор, освен да протестираме “до дупка”. Ние сме до стената, от днес на улицата са 300 000, непрекъснато правим едно и също упражнение и това упражнение не работи. Това е определение за идиотизъм – да повтаряш едно и също нещо и да очакваш различен резултат“, каза той.

Ресторантьори протестират във вторник в Русе, Добрич и Хасково. Очаква се протестиращите там да блокират възлови кръстовища.

Протест на бранша се очаква в сряда от 15 часа и на площад “Народно събрание”. Той ще бъде подкрепен и от други браншове - автобусни превозвачи, представители на увеселителни центрове и театрални школи.

“Утре ще извадим автобуси", обяви Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи. На 28 септемри пък е планиран общонационален протест с блокиране на пътища и магистрали в цялата страна.

Мотивът на транспортния бранш да участва в протестите е, че са намалели приходите им, защото родителите не ходели на работа, а децата на училище и автобусите се движели празни.

От туристическият бранш съобщиха, че в сряда създават Национален кризисен щаб за спасение на туризма. Двете най-големи обединения в бранша - Алиансът на туристическата индустрия в България и Конфедерацията на българския туристически бизнес, се обединяват за общи действия срещу затваряне на заведенията, липсата на адекватни обезщетения при налагането на Covid-мерки и неоснователното поскъпване на тока.

"Имаме няколко точки, по които ще работим. Едната е в неправомерното затваряне. Другата точка - когато се затваря ние искаме да се заплаща, искаме 9% ДДС-то да е постоянна мярка”, посочиха оттам.

9% ДДС до края на годината бе въведен за ресторантьори, фитнеси, книгоиздатели и търговци на бебешки стотки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай