Защо е вредно да ядете семките на динята?

Диетологът Мария Розанова предупреди, че яденето на семките може да причини храносмилателни разстройства

Защо е вредно да ядете семките на динята? | StandartNews.com

В жегата може би няма по-разхлаждащ плод от динята. Хем е освежаваща, хем сладка, консумира се студена и е любима на много хора.

Дали семките на динята са вредни за поглъщане е въпрос, който мъчи много хора. Удоволствието от яденето на сладката диня може да се помрачи тотално, ако тя е пълна със семки.

Диетологът Мария Розанова предупреди, че яденето на динята заедно със семките може да причини сериозни храносмилателни разстройства.

"Обвивката на динените семки е много плътна и най -често при поглъщането им те не се смилат. Ако случайно погълнете няколко семена няма да се случи нищо ужасно, но в големи количества те могат да причинят запушване на храносмилателния тракт и развитие на някои патологии", отбеляза диетологът.

Според Розанова има хора, които трябва да ядат плода напълно почистен от семки. Tова са преди всичко децата под 3-годишна възраст, защото могат да се задавят.

Експертът съветва бременните жени и кърмещите майки да внимават, тъй като динените семки са фактор за отключването на алергии.

Белите семки в динята могат да показват не само незрялост на плода, но и употребата на повече нитрати при отглеждането.

Семената на динята съдържат аминокиселината цитрулин, която се разгражда в човешкото тяло, освобождавайки амоняк. За здравите хора това не е голяма беда, но при наличието на определени заболявания на отделителната система и с развитието на цитрулинемия може да навредите сериозно на здравето си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай