Петък,

Заря в Панагюрище отбеляза Априлската епопея

От: Редактори -
A
A
A

Тържествена заря-проверка се проведе снощи като кулминация на честванията на Априлската епопея в Панагюрище. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева прие строя на почетните роти от Асеновградския гарнизон, а военнослужещите положиха "Гирлянда на славата" пред "Вечния огън" на мемориала "Априлци".

143 години ни разделят от онзи повратен исторически момент, в който куриери от Копривщица пренасят в Панагюрище кървавото писмо на Каблешков. Църковните  камбани и шишанетата на апостолите възвестяват началото на Априлското въстание, а комитетските люде вкупом запяват бунтовната песен: Ха, народ поробен, що си тъй заспал, ил живот свободен теб не ти е мил. Като масло на огън кипва всенародното въодушевление." С тези думи започна словото си Цвета Караянчева пред жителите и гостите на средногорския град, дошли тази вечер на историческия площад "20 април". Тя посочи, че "в дружините влизат не хъшове, нехранимайковци, хора без занятие, без дом, челяд и бит, а хора-стопани, привързани с тяло и душа към последната клечка от своя имот, спестен с ручеи пот, с непосилен труд, капка по капка, грош по грош".

"Днес този небивал революционен подем изглежда равен на самоубийство. Безплодна саможертва на хора, обрекли себе си на мъченическа смърт. И паднали в кървава жътва. Без да дочакат признание приживе. Без почести, опело и епитафии на надгробните камъни. Небръснати, злочести, безразсъдни, с вънкашност на чапкъни и душа на светци", каза още Караянчева. По думите й "тяхната величава борба за политическа и социална правда е гвоздеят в ковчега на тирана. Апогеят на епичната национална съпротива срещу петвековното  османско подтисничество".

"През паметната 1876-та априлци  издигнаха грамада от черепи и кости и накараха целокупна Европа да настръхне от воплите на невинните. Тътенът на въстанието отекна далеч зад границите на Отечеството, за да покаже на света, че народът български не може вече да търпи и е дръзнал да събаря империя, въоръжен с оръдия от черешови стволове, стари пушки и мокър барут, но воден от изконната човешка жажда за свобода. Жажда, по-силна от огън, по-тежка от присъда, по-страшна от клетва", посочи още председателят на парламента.

Днес се молим за упокой на онези, които първи прозряха, че свободата не е химера, че сме достойни за нея. Защото и свободата, и робството са вътре в нас. Не от месии се нуждаем днес, а от водачи. Не от чуждопоклонници и хулители, а от предани родолюбци. И да помним заръката на Апостола: "Да струваме добро на ближния си и да се борим за чисто и свято бъдеще", призова в заключение Цвета Караянчева.

Честванията на 143-та година от избухването на Априлското въстание в Панагюрище започнаха вчера сутринта с литийно шествие и молебен за благоденствие на българския народ. На мемориалния комплекс "Априлци" бяха положени венци и цветя, а след това бе представена военно-историческата възстановка "Мъжество и саможертва" с участието на Национално дружество "Традиция".

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички