Замърсителите ще плащат за възстановяването на замърсени води

Замърсителите ще плащат за възстановяването на замърсени води | StandartNews.com

София. Въвеждането на принципа „замърсителят плаща" се осигурява с промени в Закона за водите, одобрени на редовното правителствено заседание днес. Мистерският съвет одобри законопроект за изменение и допълнение на Закона за водите, с който ще се осигурят и законовите механизми за възстановяване на ресурсните разходи и разходите за околна среда в рамките на възстановяването на разходите за водни услуги за възможно най-широк кръг услуги, като елемент от изпълнение на предварителните условия за предоставяне на средства от фондовете на Европейския съюз за програмен период 2014-2020 г.

В проектозакона още се отстраняват пропуски в транспонирането на две директиви с цел избягване на процедури за нарушение. Отменят се и някои наредби към закона поради осъвременяване на нормативната база с европейското законодателство и по-доброто му прилагане.

С новите текстове се ускорява процесът по определяне на санитарно-охранителни зони около водовземните съоръжения за питейно-битово водоснабдяване. Въвеждат се разпоредби, свързани с планиране, разработване и изпълнение на Морската стратегия и на програмите от мерки към нея с цел опазване и подобряване на състоянието на околната среда в морските води.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай