Задава се голям скандал с шофьорите. Решението на Брюксел

Не е ясно дали ще бъде одобрено

Задава се голям скандал с шофьорите. Решението на Брюксел | StandartNews.com

Може да настъпи сериозен проблем за по-възрастните шофьори, ако проектозакон бъде приет.

Нови правила за възрастните шофьори обмисля Европейският съюз. Те са насочени към подобряване на пътната безопасност. Една от основните промени е шофьорите над 65 години е да преминават задължителни психологически тестове. 

Над 40 години стаж зад волана има Красимир Ценов от Монтана. На почти 66 години е и няма нито едно нарушение на пътя. Подкрепя идеята за новите мерки към по-възрастните шофьори.

"Над 65-годишна възраст хората имат разни заболявания и от това зависи дали могат да карат, да се контролират. Аз познавам шофьори, които са над 80 години и още карат, което е много неприятно и опасно“, обясни пред Нова той.

Според него трябва да се обърне по-голямо внимание на младите шофьори.

"Катастрофите не стават със старите хора, а с младите, те карат толкова бързо, че след това режат колите, за да ги извадят. Има шофьори, които и на 75 г. са добри шофьори, защото са от старото време и се съобразяват със знаците и не превишават ограничението“, обясни Ценов.

Европейският съюз предвижда да се намали срокът на валидност на шофьорските книжки над 65 години. Целта ще бъде да се зачести медицинският контрол на възрастните шофьори и тяхното психично здраве. Предвижда се още да минават на опреснителни курсове, ако е необходимо.

"Не може да направите задължителна медицинска проверка, защото някои държави няма да се съгласят и става дума за най-големите държави, няма да мине в Съвета. Но най-вероятно ще бъде предоставена възможност на страните, по тяхно усмотрение да предвидят такава медицинска проверка“, заяви Витанов.

Промените за подобряване на пътната безопасност предстои да бъдат гласувани в Европарламента в края на февруари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай